Profiterol

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Profiterol

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Profiterol

 

Rețete de suflet

Cum se prepară coaja de profiterol

Primul pas - puneti vasul pentru frisca, paletele mixerului si crema pentru frisca rece. Ține-i acolo până le vine rândul.

Intr-un vas se pune apa, uleiul si sarea si se pune vasul pe foc.

Cand da in clocot, stingem focul, punem toata faina (nu treptat, toata in acelasi timp) si amestecam energic cu o para. Amestecam la foc mic 1-2 minute, ca sa iasa aburii din aluat.

Opriți focul.

Transferați amestecul într-un bol înalt și lăsați să se răcească bine.

Când a ajuns la temperatura camerei, începeți să adăugați ouă, amestecând după fiecare ou. La început amestecul va fi nisipos și nelegat, dar pe măsură ce adăugați ouă va deveni cremos și fin 😉

Vedeti in poze cum ar trebui sa arate aluatul cand este spirt si decideti daca este sau nu necesar sa mai adaugati al 5-lea ou.

Se pregateste o tava mare, se tapeteaza cu hartie de copt si se dau cuptorul la 175 de grade, program normal.

Se pune aluatul intr-un pos cu dui fara model.

Presaram in tava aluat cu greutati aproximativ egale, cu diametrul de 3-4 cm. Lasa loc intre ele, cresc mult la copt. Păstrați aluatul rămas la loc pentru a doua rundă de coacere.

Când cuptorul este foarte fierbinte, introduceți tava și coaceți coșurile de profiterol pentru 40-50 de minute.

Nu deschideți, nu vă mișcați, nu schimbați temperatura. Coșurile trebuie să fie ușor maro, uscate și frumos ridicate.

Scoatem tava din cuptor si cu ajutorul unui bat de frigarui punem 2-3 gauri mici pe fundul fiecarui cos, astfel incat sa iasa aburul. Se lasa la racit.

Când sunt complet reci, folosiți vârful unui dui și puneți găurile laterale în fiecare coș. De asemenea, puteți tăia ușor 2 cm cu vârful unui cuțit, cât să încapă vârful unui dui cu care să le umpleți.

Pregătiți crema.

Se pune gelatina hidratata in 40 ml apa timp de 10 minute.

Se amestecă gălbenușurile cu laptele și zahărul (2 linguri) și se pun într-un vas cu fund dublu, la foc mic, sau pe baie de aburi și se amestecă energic până când zahărul este topit și amestecul este spumos. Cred că undeva în cele 5-6 minute. Nu te opri din amestecat pentru că fumează!

Opriți focul, adăugați gelatina în amestecul fierbinte/fierbinte și amestecați până se topește. Adăugați coaja rasă și vanilia.

In timp ce amestecul se raceste, scoatem din frigider ce am scris mai sus, turnam frisca in vas, adaugam cele 4 linguri de zahar si amestecam. Mai întâi ușor, la viteză mică, apoi măriți viteza, adăugați sucul de lămâie și amestecați până când crema devine aproape fermă. Nu amestecati complet pentru ca acum este momentul sa adaugati amestecul racit cu gelatina, in 2-3 pasi si amestecati pana cand crema este gata.

Daca nu este foarte tare, se lasa la frigider 15-20 de minute, apoi se da la cuptor.

Introduceti usor varful duo-ului in cos, prin deschizatura formata si intindeti crema in interior.

Puneți bucățile de profiterol în tavă și lăsați-le să se răcească.

Pregătiți glazura.

Pune ingredientele într-un bol mare și pune vasul pe foc, la foc mic.

Se amestecă continuu până când glazura este omogenă, fluidă. Nu este absolut nicio problemă dacă este groasă și mai adaugi, puțin câte puțin, apă, până ajungi la consistența dorită. Ai grija insa sa nu o subtiezi prea mult, ai nevoie sa se intareasca peste prajituri.

Se lasa sa se raceasca apoi se ia fiecare prajitura si se trece cu blatul prin ciocolata, apoi se pune pe un gratar.

Cand ai terminat, lasa-l sa se raceasca cateva ore - desi il poti servi pe loc, ca mine :)))

Fie ca să-ți fie de folos, să ai creștere și să iasă totul perfect!

Ingrediente Profiterol

200 ml apa

130 ml ulei

120 g faina

putina sare

4-5 oua (eu am pus 4)

500 ml frisca Pilos (e neindulcita, de la Lidl, la cutiute de 200 ml) – sau alta frisca care stiti voi ca are gust bun si se mixeaza bine

3 galbenusuri

20 ml lapte

2+4 linguri zahar

o lingurita coaja rasa portocala

o lingurita zeama lamaie

o lingurita si jumatate gelatina granule

150 g ciocolata cu lapte (cu 50% cacao)

50 g unt

aprox 40 ml apa

Categorii