Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
Reteta culinara din categoria Ciorbe. Specific Romania. Cum sa faci Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
Bunica mea avea vaci cu lapte așa că laptele, brânza și smântâna erau din belșug și nu lipseau de pe masă. Mai ales în vacanțe, ne adunam la ea în bătătură, vreo 7-8 nepoți și cum ne plăcea foarte mult ciorba de cartofi cu smântână, era nevoită să facă o oală foarte mare. De obicei eu fac o oală de vreo 5 l de ciorbiță de cartofi, cu multă smântână, pentru că așa îmi place! Pentru Reteta de ciorba de cartofi cu smantana avem nevoie de urmatoarele ingrediente: cartofi, morcov, patrunjel, telina, rosii, ceapa, usturoi, smantana.
Ingredientele pentru Reteta de ciorba de cartofi cu smantana 7-8 cartofi mai mari 2 rădăcini morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 țelină mică (opțional) 2-3 roșii sau suc de roșii (opțional) 1-2 cepe 1 legătură de pătrunjel verde 3-4 căței de usturoi 500-600 ml smântână, mai grasă 1 lingură de făină (opțional) 4-5 l de apă sare, după gust piper, după gust boia de ardei dulce/iute, după gust (opționalIata cum se prepara Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
M-am decis la varianta light, adică dietetică și fără prăjeli, dar am să vă prezint în paralel și varianta cu ceapa și roșiile prăjite în ulei.
Punem oala cu apă la fiert, cu puțină sare. Între timp curățăm și spălăm bine legumele.
Morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele, îi tocăm mai mărunt sau îi dăm prin răzătoarea mare, după preferință! Țelina o tocăm mărunt, cubulețe. Punem legumele în oală, la fiert.
Tocăm capa mărunt, usturoiul feliuțe sau îl pisăm, iar roșiile pătrățele, nu prea mari.
Observație: În acest momen, dacă dorim, putem să călim ceapa (în 4-5 linguri de ulei, încins în prealabil), nu mult, doar până ce se înmoaie. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm roșiile tocate mărunt (sau suc de roșii) și lăsăm la foc mic, cam 4-5 minute.
Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem cubulețe de mărimea dorită, după care îi punem în oala în care legumele deja sunt aproape fierte. Tot acuma adăugăm ceapa împreună cu roșiile. Usutoiul o să-l adăugăm la sfârșit, pentru un plus de savoare.
Observație: Dacă am ales să călim ceapa și roșiile (sau sucul de roșii), le vom pune cu tot cu uleiul în care le-am prăjit și lăsăm să fiarbă.
În smântână, eu obișnuiesc să pun o lingură de făină albă. Fac un fel de îngroșeală cum îi spun unii. Omogenizez compoziția ca să nu aibă cocoloașe, adăugând câte puțin din apa în care fierb legumele, până când se subțiază, ca un scrob de clătite.
Observație: Când faceți îngroșeala, puteți să puneți apă rece, nu neapărat din cea în care fierb legumele.
După ce cartofii au fiert (verificăm înțepând cu o furculiță), adăugăm smântâna și usturoiul tocat mărunt sau pisat și mai lăsăm câteva clocote.
Observație: Dacă este nevoie, se mai poate adăuga apă, de preferință fierbinte și se mai lasă puțin pe foc.
Oprim focul, condimentăm cu sare, piper, boia, iar deasupra presărăm pătrunjel verde tocat mărunt. Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile
Poftă bună!
Vezi si reteta de Ciorba de cartofi cu costita afumata.
Ingrediente Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
Ingredientele pentru Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
7-8 cartofi mai mari
2 rădăcini morcov
1 rădăcină pătrunjel
1 țelină mică (opțional)
2-3 roșii sau suc de roșii (opțional)
1-2 cepe
1 legătură de pătrunjel verde
3-4 căței de usturoi
500-600 ml smântână, mai grasă
1 lingură de făină (opțional)
4-5 l de apă
sare, după gust
piper, după gust
boia de ardei dulce/iute, după gust (opțional