Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit
Dragii mei, cand ne apucam de cozonaci, ne inarmam cu rabdare multa. Si putere. Eu am avut rabdare dar puterea am luat-o de la fiul meu. A framantat cu simt de raspundere, timp de 1 ora si un sfert. Fabulos!
Eu am pregatit reteta pentru 4 cozonaci. Pentru aceasta reteta de Cozonac, avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 2kg faina Baneasa 13 oua din care 3 galbenusuri am folosit pentru uns cozonacul 900ml lapte cu 3,5% grasime 200g unt cu 82% grasime 100ml ulei 500g zahar 100g draojdie proaspata(Secretul bunicii) am folosit eu 2 lingurite sare 3 esente rom 3 esente vanilie coaja de la 2 lamai coaja de la 1 portocala Umplutura: 700g nuca macinata 60g cacao 200g zahar 2 esente de rom alburile de oua Mai avem nevoie de: 100g stafide cateva cuburi de rahatCernem faina de 2 ori.
Separam albusurile de galbenusuri.
10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare.
Luam 2 linguri din faina si le punem intr-un vas.
Fierbem laptele si turnam imediat zaharul si coaja de citrice.
Luam de aici 150ml lapte fierbinte si turnam peste cele 2 linguri de faina. Amestecam usor avand grija sa nu avem cocoloase. Lasam sa se racoreasca bine (nu trebuie sa fie fierbinte) apoi punem drojdia si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam sa creasca.
Facem o gropita in mijlocul fainii si turnam drojdia activata, galbenusurile frecate cu sare si cate putin din lapele caldut, indulcit si aromat cu esenta si coaja. Framantam acest aluat 45 minute,dupa care turnam cate putin din untul usor topit amestecat cu uleiul. Facem aceasta operatiune pe parcursul a inca 30 minute.
Acoperim cu un prosop si lasam sa creasca 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
In bucatarie trebuie sa fie cald cat timp ne ocupam de cozonaci.
Intre timp pregatim umplutura:
Infierbantam laptele si il turnam peste nuca macinata. Amestecam si zaharul si lasam putin sa se racoreasca. Turnam apoi cacao, 13 albusuri, esenta si un praf de sare.
Cand aluatul a crescut frumos, il impartim in 4 parti egale. pentru 4 cozonaci. Eu am avut patru bucati de aluat a cate 950g. Luam cate o parte si o taiem in doua. Intindem pe blatul uns cu ulei fiecare parte cu mainile unse si ele cu ulei.
Punem cate 3 linguri pline din umplutura, stafide si rahat taiat cubulete mici . Facem doua suluri pe care la impletim si le ascezam cu atentie in tava unsa cu unt.
Eu pregatesc cate doi cozonaci odata. Ii lasam sa creasca inca 40-50 minute in tava, apoi ungem cozonacii cu galbenusurile frecate cu 1 lingurita cu lapte si ii dam la cuptor la foc potrivit epre mic, mai intai 40 minute si la foc potrivit spre mare timp de 15 minute.
Dupa ce bag la cuptor primii doi cozonaci, ma ocup de ceilalti doi.
Ii lasam sa se racoreasca 10 minute in tava apoi ii scoatem li ii lasam sa se raceasca complet pe gratar sau pe prosop acoperit cu hartie de copt.
Framantatul aluatului timp de 1 ora si ceva, si-a spus cuvantul si au iesit niste cozonaci grozavi.
Recomand cu toata calduta.
Ingrediente Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit
Eu am pregatit reteta pentru 4 cozonaci.
Pentru aceasta reteta de Cozonac, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
2kg faina Baneasa
13 oua din care 3 galbenusuri am folosit pentru uns cozonacul
900ml lapte cu 3,5% grasime
200g unt cu 82% grasime
100ml ulei
500g zahar
100g draojdie proaspata(Secretul bunicii) am folosit eu
2 lingurite sare
3 esente rom
3 esente vanilie
coaja de la 2 lamai
coaja de la 1 portocala
Umplutura:
700g nuca macinata
60g cacao
200g zahar
2 esente de rom
alburile de oua
Mai avem nevoie de:
100g stafide
cateva cuburi de rahat