Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
Maine 5 noiembrie in calendarul ortodox sunt Mosii de toamna, pomenirea mortilor. Asa ca m-am apucat de framantat cozonaci. Am ales sa scriu aceasta Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna, poate va ajuta cand aveti de facut mai multi cozonacei. De ceva ani am ales ca atunci cand impart sa impart un cozonacel intreg. Am folosit tavi de aluminiu, tava cu dimensiunea cea mai mica, n-am masurat-o, dar astea sunt STAS, din 2 kg de faina am obtinut 10 cozonacei de 350 g fara umplutura ( cu umplutura nu i-am mai cantarit) si unul de 470 g . La final, dupa ce i-am copt, fiecare cozonac a avut cca 503 g ( cei 10 cu 350 g aluat). Ingredientele principale sunt: faina, zahar, oua, lapte, unt, nuca, stafide.
Ingredientele pentru Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna Aluat 2 kg faina 500 g zahar 1 fiola esenta vanilie 1 fiola esenta portocale coaja de lamamie si portocala 10 galbenusuri 1 l lapte cu 3,5 % grasime 150 g unt cu 82% grasime 150 ml ulei 1 lingurita sare 6 pliculete drojdie uscata ( 6x7 gr ) Umplutura 500 g nuca prajita si macinata 3 linguri zahar farin 100 g cacao lapte cat sa obtinem o crema mai moale 1 esenta rom 650 g rahat colorat 200 g stafide Pentru uns 2 galbenusuri + 3 linguri lapte Zahar brun si mac pentru presarat deasupraIata cum se prepara Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
Aluat : Am scos de seara ouale din frigider. Intr-un castron incapator am cernut faina, am presarat sarea pe margine, in mijloc am facut o adancitura. Am incalzit laptele, sa fie caldut nu fierbinte, am adaugat 3 linguri de zahar din toata cantitatea, drojdia uscata si 3 linguri de faina si am amestecat bine cu un tel, am lasat sa se activeze drojdia cca 10 min. Cat timp droajdia a stat la activat, intr-un castron am pus galbenusurile cu zaharul, esentele, coaja de lamaie si portocala si am mixat bine. Peste galbenusuri am turnat maiaua formata, am omogenizat si am turnat totul peste faina. Am omogenizat amestecul, apoi am inceput sa adaug untul topit amestecat cu ulei ( sa fie caldut, nu fierbinte), putin cate putin. Am framntat aluatul pe masa de lucru cca 30 min. Am asezat aluatul in castrostron, am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat sa creasca cca 1 ora la loc cald.
Umplutura : Intr-un castron am pus nuca macinata, zaharul, cacao, esenta de rom, apoi am diluat cu lapte pana am obtinut o crema mai moale, care sa se intinda usor pe suprafata aluatului de cozonac.
Dupa ce aluatul a crescut, l-am cantarit ca sa il pot imparti, am obtinut 3,970 g aluat din care am format 11 cozonaci, 10 cu 350 g aluat si 1 cu 470 g. Am format 11 bile, fiecare bila am impartit-o in doua, am intins 2 dreptunghiuri pe care le-am uns cu crema, am presarat stafide si bucatele mici de rahat, am rulat si apoi am impletit in doua si am format cozonacelul. Am uns formele de aluminiu cu ulei si am asezat cozonaceii in forme, am lasat 15 min sa mai creasca, apoi am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, am presarat zahar brun si mac. Am preincalzit cuptorul la 180 grade si am copt cozonacii pana au inceput sa se rumeneasca frumos si au trecut testul scobitorii. Ca durata depinde de cuptorul fiecaruia de aceea nu am scris timpul de coacere, fiecare ne cunoastem cuptorul si stim cum functioneaza.
Vezi si reteta de Cozonacul bunicii
Ingrediente Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
Ingredientele pentru Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
Aluat
2 kg faina
500 g zahar
1 fiola esenta vanilie
1 fiola esenta portocale
coaja de lamamie si portocala
10 galbenusuri
1 l lapte cu 3,5 % grasime
150 g unt cu 82% grasime
150 ml ulei
1 lingurita sare
6 pliculete drojdie uscata ( 6x7 gr )
Umplutura
500 g nuca prajita si macinata
3 linguri zahar farin
100 g cacao
lapte cat sa obtinem o crema mai moale
1 esenta rom
650 g rahat colorat
200 g stafide
Pentru uns
2 galbenusuri + 3 linguri lapte
Zahar brun si mac pentru presarat deasupra