Rum baba

Baba au Rhum sau Rum Baba este de fapt, stramosul savarinei, una dintre cele mai populare prajituri de cofetarie din zilele noastre: blat insiropat in rom, frisca. Prajitura Rum Baba are origini undeva pe la 1835, atunci cand baba au rhum, numele initial al prajiturii, a fost lansata la Paris. Regele Poloniei de la vremea respectiva a avut ideea de a inmuia un gugelhupf, o prajitura oarecum similara, in alcool. Mai tarziu, patiserul Stohrer aduce valoare retetei, creand un amestec de sirop cald cu rom.

Timp de preparare 4 ore si 20 minute

Dificultate Dificil

Sursa reteta PetitChef.ro

Instructiuni de preparare Rum baba

In vasul robotului puneti faina, sarea, drojdia (aveti grija sa nu atinga sarea), zaharul si ouale. Se framanta timp de aproximativ 4 minute. Taiati untul in bucati si adaugati putin cate putin in timp ce continuati sa framantati. Apoi framantati la viteza medie aproximativ zece minute. Aluatul ar trebui sa se ia de pe margini.

Formati o minge de aluat, puneti-o intr-un castron, acoperiti-o cu un prosop curat și lasati-o sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei. Apoi faceti o gaura in centrul acestei mingi si largiti aluatul pentru a forma un cerc.

Asezati aluatul intr-o matrita de savarina, care a fost in prealabil unsa, apoi lasati sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.Puneti apoi in cuptor timp de 20 de minute la 180° C. Scoateti din forma si lasati sa se raceasca.

Siropul: puneti zaharul, apa, coaja de la 1 lamaie si sucul celor 2 lamai intr-o cratita. Puneti pe foc si aduceti la fierbere, apoi luati de pe foc. Adaugati romul si puneti pastaia de vanilie taiata si semintele scoase. Acoperiti si lasati la abur timp de 15 minute.

Puneti baba racita pe un suport sub care ati pun un vas sau o tava care poate colecta siropul de la scurgere. Cu ajutorul unui polonic turnati siropul pe baba putin cate putin pentru a-l absorbi. Dupa ce ati folosit intregul sirop, scoateti siropul colectat si repetați operatiunea. Puneti baba intr-un loc racoros timp de 30 de minute.

Puneti gemul de caise in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, apoi filtrati prin strecuratoare.Ungeti baba racita cu ge; aceasta o va face sa straluceasca.

Nu ezitați sa adaugati frisca in centrul babei, peste care o puteti razui coaja de lamaie

Gata!

Ingrediente Rum baba

Pentru aluatul "baba":

300 gr faina

1 lingurita de sare

40 gr zahar

15 gr drojdie de panificatie proaspata

3 œufs

90 gr unt

Siropul :

750 ml apa

400 gr zahar

2 lamai netratate

150 ml rom

1 baton de vanille

Pentru decor :

80 g de gem de caise

400 de ml de frisca

Categorii