Saviecuta cu mac (baigli) sau cozonacei ca-n banat

Timp de preparare o ora si 50 minute

Dificultate Foarte usor

Sursa reteta PetitChef.ro

Instructiuni de preparare Saviecuta cu mac (baigli) sau cozonacei ca-n banat

Punem toata faina intr-un bol incapator si adaugam maiaua, apoi smantana, un praf de sare si zahar...si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de mac, pentru a le subtia). Incorporam toate ingredientele.

Adaugam apoi margarina la temperatura camerei si framantam bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Acoperim si lasati la dospit langa o sursa de caldura. In acest timp, pregatim umplutura.

Incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, adaugam macul. Cand cele doua compozitii se racesc, amestecam cu albusurile batute spuma+putin zahar. Rezulta o compozitie super-dulce.

Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".Aluatul dospit. Dupa ce a crescut se portioneaza cu cutitul in 4 parti egale. Intindem cu sucitorul fiecare segment in parte.

Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Pudram masa cu putina faina si intindem foaia de aluat cat mai subtire posibil. Intindem pe foaie compozitia de mac si rulam. Ies patru cozonacei, saviecute sau baigli :

Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu galbenus de ou. Se baga tava in cuptorul deja incins, pentru cca. jumatate de ora, la 180 grade C.

Ingrediente Saviecuta cu mac (baigli) sau cozonacei ca-n banat

Aluat:

- 500 g faina

- 250 g margarina Unirea

- 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)

- 100 g untura de porc

- 2 galbenusuri

- un praf de sare si unul de zahar

Maia:

- 25 g drojdie proaspata

- 2 lingurite zahar

- putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:

- 500 g mac

- 200 g zahar

- 100 ml lapte

Categorii