Sos din iaurt, cu usturoi
Reteta culinara Sos din iaurt, cu usturoi din categoria Sosuri. Specific Romania. Cum sa faci Sos din iaurt, cu usturoi
Timp de preparare 30 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Sos din iaurt, cu usturoi
Nu ne plac mâncărurile tari, uscate, fie că este vorba de carne, sau de legume, așa că mă interesează mult sosurile, care dau savoare oricărui preparat și-l fac mult mai bun. De aceea nu ezit niciodată să consult o cărticică despre sosuri, cărticică pe care o am de mult timp în bibliotecă. De această dată am făcut un sos din iaurt gras, cu usturoi și mărar, sos pe care l-am asociat foarte bine, atât cu legume (cartofi și dovlecei) cât și cu carne. Și de fiecare dată, fac o cantitate suficientă, nu doar cât să mâzgălească farfuria, ca în restaurantele mari...
INGREDIENTE
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se dau pe răzătoarea mică, sau se mixează fin.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă, se toacă și se lasă în așteptare.
Se adaugă uleiul de măsline în usturoiul răzuit și se mixează, până ce rezultă o pastă (mai mult sau mai puțin fină).
Se încorporează iaurtul în această pastă de usturoi, puțin câte puțin și după ce amestecul devine omogen, se condimentează după gust, cu sare și piper.
La urmă se adaugă mărarul, se omogenizează și sosul se dă la frigider pentru câteva ore, pentru ca usturoiul și mărarul să-i dea gustul lor.
Se servește rece, cu legume la grătar, sau cu carne.
Ingrediente Sos din iaurt, cu usturoi
250 ml de iaurt gras (sau smântână)
3-4 căței de usturoi
1 lingură de ulei de măsline
sare
piper
1/2 legătură de mărar tocat