Tort cu pere si crema de vanilie
Reteta culinara Tort cu pere si crema de vanilie din categoria Dulciuri. Cum sa faci Tort cu pere si crema de vanilie
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu pere si crema de vanilie
retete de suflet
blat 5 ouă 100 g faina 50 g cacao 150 g zahăr 5 linguri de apa rece 5 linguri ulei 1 praf de copt esenta de rom 1 praf de sare Jeleu de pere 1 kg pere 2-4 linguri de zahar scorţişoară nucşoară vanilie 1 plic de gelatină 200 ml apă Crema de vanilie 500 ml lapte 3 galbenusuri 3 linguri de faina esență de vanilie 100 g unt decor 300 g smantana 100 g ciocolata cu lapteBlat - Amestecam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si amestecam pana devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile amestecate cu ulei si apa pana se omogenizeaza. Se amestecă 1-2 minute până se omogenizează.
Cernem faina amestecata cu praful de copt si cacao, adaugam esenta de rom si amestecam cu o paleta cu miscari usoare de jos in sus, pana se omogenizeaza.
Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da tava la cuptorul preincalzit pana trece testul cu scobitoarea.
Se lasa sa se raceasca foarte bine si apoi se taie in 2 felii.
Crema de vanilie – intr-o craticioara se adauga laptele si se pune pe foc la incalzit, intr-un castron mare se bat galbenusurile cu zaharul, faina, se bat bine ca sa nu se faca cocoloase cu tinta.
Adaugam laptele fierbinte, amestecand continuu, transferam din nou crema in tigaie si punem pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o budinca.
Adaugati untul taiat cubulete la temperatura camerei si amestecati bine pana se omogenizeaza, acoperiti cu folie alimentara si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
Jeleu de pere - se spala perele decojite si se taie in 4 sau 6) in functie de cat de mari sunt perele) se adauga intr-o cratita cu 150 ml apa si se lasa restul ingredientelor sa fiarba pana se inmoaie perele.
Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga gelatina hidratata in 50 ml apa si dizolvata pe baie de aburi, se amesteca pana se omogenizeaza (se lasa gelatina cateva secunde inainte de a o turna peste crema)
Asamblare - pe o farfurie se adauga prima foaie de blat (eu o folosesc pe cea de mai sus), se insiropa si se adauga perele, se lasa la rece 30 de minute pana se intareste jeleul, se adauga crema de vanilie si se lasa din nou sa se raceasca 30 de minute.
Adaugam 2 foi de sirop blat si lasam sa se raceasca in timp ce pregatim crema de decor.
Intr-un ibric se adauga smantana cu ciocolata sparta, se pun bucatile pe foc amestecand continuu pana se topeste, se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi se amesteca si se acopera prajitura cu crema, se decoreaza dupa bunul plac.
Ingrediente Tort cu pere si crema de vanilie
Blat
5 oua
100 g faina
50 g cacao
150 g zahar
5 linguri apa rece
5 linguri ulei
1 praf de copt
esenta de rom
1 praf de sare
Jeleu de pere
1 kg pere
2-4 linguri zahar
scortisoara
nucsoara
vanilie
1 plic gelatina
200 ml apa
Crema de vanilie
500 ml lapte
3 galbenusuri
3 linguri faina
esenta de vanilie
100 g unt
Decor
300 g smantana pentru frisca
100 g ciocolata cu lapte