Aligot
Aligot este un fel de mâncare franțuzesc care încorporează piure de cartofi, brânză topită, smântână și usturoi zdrobit. Această combinație are ca rezultat un amestec cremos, elastic și catifelat, care este similar cu fondue . Mâncarea este o specialitate a L'Aubrac, o regiune situată în sudul Franței. Se crede că aligot a fost inventat de călugării care locuiau în mănăstirile regionale și erau adesea vizitați de pelerini în drum spre Santiago de Compostela, un loc de pelerinaj din nordul Spaniei. Versiunea originală includea o combinație de pâine și brânză, dar felul de mâncare a căpătat forma finală în secolul al XVI-lea, după introducerea cartofilor. Aligot este adesea servit alături de cârnați, vițel la prăjit, miel și carne de porc. În mod tradițional, se prepară cu Tomme localbrânză, dar soiurile moderne încorporează adesea mozzarella sau Cantal .
Origine: Aubrac
Categorie: Vas cu brânză