Bagheta frantuzeasca (french baguette)
Instructiuni de preparare Bagheta frantuzeasca (french baguette)
Mai intai se face maiaua. Se amesteca drojdia cu apa si se lasa 5 minute. Apoi aceasta se amesteca cu faina, pana rezulta o coca moale. Se pune intr-un castron, se acopera cu folie de plastic si se lasa pana a doua zi, peste noapte, sa creasca in loc fara curenti de aer . Se lasa minim 12 ore.
A doua zi se amesteca ingredientele de la coca cu maiaua si se framnata cam 5 minute, sa rezulte o coca elastica si omogena. Se pune coca intr-un castron mare, se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut 1 ora. Dupa acest timp coca se impinge usor cu pumnii sa iasa aerul si se intoare cu fundul in sus. Se lasa la crescut inca o ora. Se repeta procedeul de inca 2 ori .
Scoate coca din castron pe o suprafata unsa cu ulei sau faina. Da-i o forma de dreptunghi, fara sa o apesi prea tare. Taie dreptunghiul in 3 fasii egale. Ia o fasie, aplatizeaz-o putin si indoai-o de la mijloc pe lungime . Intoarce-o la 180 de grade si repeta procedura. Lipeste bine marginile intre ele.
Intinde putin cilindrul format, prin rulare cu palmele, pana ajunge la dimensiunea tavii. Pune tubul format in tava, cu grija sa nu-l intinzi . In tava am pus hartie de pergament.
Repeta pasii 6 si 7 pentru celelalte doua fasii. Cresteaza 3 linii in diagonala pe fiecare cilindru. Acopera tava cu folie de plastic si lasa sa creasca cam 1 ora. In timpul asta incalzeste cuptorul la 240 C. Cand painile au crescut destul, unge-le bine cu apa, ca sa formeze crusta crocnta.
Coace baghetele 25 - 30 minute. Scoate-le din cuptor si raceste-le pe un gratar.
Ingrediente Bagheta frantuzeasca (french baguette)
Maiaua:
150 g faina 650
120 ml apa calduta
un varf de cutit de drojdie uscata
Coca:
525 g faina 650
250 - 300 ml apa calduta
5 g drojdie uscata
1 lingurita sare