Baguette - reteta perfecta

Instructiuni de preparare Baguette - reteta perfecta
Punem in robot aluatul dospit in prima zi rupt in bucatele, adaugam un pic de lapte sau apa si framintam timp de cinci minute ca sa se inmoaie bine aluatul. In poza de mai jos e aluatul dupa cele 18 ore.
Adaugam drojdia rupta bucatele si incepem sa adaugam citeva linguri de faina, un pic de apa sau lapte, mixam bine, iar cind ingredientele s-au amestecat bine adaugam din nou faina si lapte. Alternam astfel ingredientele pina terminam. O data cu ultima faina adaugam si sarea. Atentie nu uitati de ea, eu am uitat si a trebuit sa framint la mina cam multisor. Aluatul in robot va fi destul de tarisor, dar chiar daca mai ramine un pic de faina, rasturnam aluatul pe masa de lucru si incepem sa-l framintam bine. Vom obtine un aluatul elastic si usor de lucrat. Acoperim aluatul si-l lasam la dospit timp de 30 de minute.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, il impartim in bucati de cca 200-250 g (eu 200 g) si ii dam forma de baguette aici puteti vedea exact cum trebuie facuta piine trebuie sa fie lunga cit tava de bagat in cuptor . In tava pe hirtie de copt presaram faina de semola, asezam piinitele distantiate intre ele, presaram din nou faina de semola peste piine si lasam la dospit timp de 30 de minute, dupa care intoarcem usurel piinile ca partea de deasupra sa fie dedesubt atentie, cind le intoarcem nu mai ramine faina pe hirtia de copt, asa ca e bine sa mai presaram un pic, altfel piinea se va rumeni destul de mutlisor la talpa.
Dupa ce am terminat de intors piinitele, acoperim din nou si lasam la dospit timp de o ora. Dam drumul la cuptor la 220 grade (cuptorul ventilat), punem pe treapta de sus o tava goala si lasam sa se incalzeasca. Adaugam in tava goala apa calduta, stropim bine cuptorul cu apa, luam tava de piine, facem usurel citeva taieturi pe fiecare piine, stropim cu apa si bagam tava in cuptor pe prima treapta de jos, timp de 20 de minute, ultimele cinci minute scoatem tava cu apa de deasupra. Daca piinitele sint de 250 bucata, lasam in cuptor timp de 25 de minute, ultimele cinci minute fara tava cu apa. Putem sa bagam si doua tavi deodata.
Cit timp tava cu piine e in cuptor, celelalte sau cealalta tava e bine sa o tinem intr-o camera rece, altfel aluatul care e deja dospit se va lasa .
Cind scoatem piinea din cuptor, o asezam pe gratar si procedam la fel cu celelalte piini. E piinita perfecta si e frageda si-n urmatoarea zi. E adevarat ca nu am mincat toate piinitele, doua le-am dat la vecina, trei le-am bagat in puga si le-am congelat. Am sa vin cu impresii cum se prezinta decongelate, dar asta miine, ca pentru astazi mai sint cele ramase de aseara.
Ingrediente Baguette - reteta perfecta
In prima zi punem:
250 g faina
110 g apa calduta
2,5 g drojdie proaspata
A doua zi:
750 g de faina
250 g faina de semola
30 g drojdie proaspata de bere
400 g de apa calduta
200 g de lapte caldut
25 g sare