Chapati sau roti - painite indiene

Timp de preparare 35 minute

Dificultate Foarte usor

Sursa reteta PetitChef.ro

Instructiuni de preparare Chapati sau roti - painite indiene

Este foarte usor: Intr-un castron amestecati faina cu sarea. Turnati apa cate putin, atat cat sa iasa un aluat moale dar ferm, nu foarte lipicios. Framantati si eventual mai adaugati putina faina sau apa, in functie de cum simtiti aluatul la mana. Trebuie sa fie elastic si ferm. Cand deja aluatul are o forma, ungeti-va mana cu 1 lingurita ulei si mai framantati 10-20 secunde. Toata operatiunea de framantare dureaza maxim 5 minute. Acoperiti-l si lasati-l sa stea minim 10 minute. Intre timp puteti sa pregatiti ?campul de lupta? :-) pentru intins Rotis si coacerea lor, adica: puneti tigaia pe aragaz, aduceti spatula langa tigaie, puneti cele 2 linguri de ulei intr-o cescuta mica impreuna cu pensula langa aragaz, pregatiti vasul/platoul pentru Rotis si puneti pe el o bucata de hartie prosop, pregatiti tocatorul de lemn/suprafata pentru intins Rotis si gasiti sucitorul! Dupa ce a stat suficient, luati aluatul la framantat inca 10 secunde dupa care il impariti in 6 bile egale. Daca vreti sa obtineti Rotis mai micute, puteti imparti in 8, numai ca veti sta mai mult la tigaie ca sa le coaceti. Mie imi place sa le fac mai marisoare ca ia mai putin timp. Puneti tigaia de fonta pe foc mediu ca sa se incalzeasca in timp ce intindeti prima Roti. Luati o bila de aluat, treceti-o bine prin faina, presarati si suprafata de lucru cu putina faina si incepeti sa intindeti cu sucitorul. Nu folositi prea multa faina pentru ca Rotis, desi vor fi bune la gust, vor deveni prea uscate mai ales daca nu le mancati proaspete. Intindeti aluatul sub forma unui disc cu diametrul de cam 12-15 cm. Roti trebuie sa fie intinse intr-un strat uniform si subtire, cam cat o clatita, dar nu atat de subtire incat aluatul sa se rupa cand il duceti spre tigaie la copt, si nici nu trebuie sa aiba gauri. Puneti primul disc de aluat in tigaie dupa ce ati verificat ca tigaia este suficient de fierbinte (aruncati o picatura de apa in tigaie si daca sfaraie si se evapora e timpul!). In aceasta etapa nu folositi ulei. (Dupa ce ati pus Roti in tigaie, pregatiti alta intinzand a doua bila de aluat!) Lasati Roti in tigaie cam 40 ? 50 secunde sau mai mult pana vedeti ca incepe sa se inchida la culoare si sa aiba umflaturi. Atunci e momentul sa o intoarceti. Dupa cateva secunde va incepe sa se umfle. Presati-o usor cu spatula, fara sa o spargeti, pe toata suprafata ei. Apoi ungeti-o cu foarte putin ulei pe toata suprafata (optional). Acum intoarceti-o din nou si procedati in acelasi fel: presati peste tot cu spatula pentru ca va continua sa se umfle, si ungeti cu ulei. Mai lasati-o in tigaie pret de 15-20 secunde pana se coace si partea cealalta, apoi scoateti-o cu spatula pe platou si puneti alta Roti la facut.

Ingrediente Chapati sau roti - painite indiene

1 cana faina integrala de grau (sau 6 linguri pline, cu varf)

1/4 lingurita sare

1 ceasca apa usor calduta (mai mult sau mai putin, in functie de calitatea fainii)

1 lingurita ulei

ALTE LUCRURI NECESARE

2 linguri ulei/ghee

putina faina in plus, pentru cand intindeti Rotis

1 castron pentru framantat aluatul

1 sucitor mic (puteti folosi unul mare, dar e mai incomod)

o suprafata plana curata pentru intins Rotis (eu folosesc un tocator mai mare din lemn)

1 pensula pentru prajituri, pentru uns Rotis cu ulei

1 tigaie din fonta

1 spatula pentru intors Rotis

1 farfurie/platou pe care ati pus o bucata hartie prosop

Categorii