Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători

Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători - Cum se prepara acest Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători

 

De sărbători, nu lipsește cozonacul pufos cu nucă și rahat, perfect pentru toți din familie și prieteni. Descoperă rețeta tradițională pentru un desert delicios și aromat. Pentru acest Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători, sunt necesare următoarele ingrediente: făină, ouă, lapte, unt, zahăr, nuca, cacao, rahat.      

Ingrediente Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători aluat: 1200 g făină de grâu 00 14 g drojdie uscată 600 ml lapte 8 gălbenușuri 200 g zahăr 200 g unt 6 linguri ulei coajă de lămâie și de portocale esență de vanilie un praf de sare umplutura: 600 g nucă tocată grosier 300 g cubulețe de rahat 200 - 250 g zahăr 5 linguri cacao 8 albușuri un praf de sare esență de rom pt. uns: 1-2 oua + 1 lg lapte

Cum se prepara acest Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători:

Încălzește ușor laptele într-o cratiță.

Separat, într-un bol mic, pune drojdia uscată, 2 linguri de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Amestecă puțin și lasă deoparte 5-7 minute.

Peste laptele călduț, pune untul, coaja de lămâie și de portocală, esența de vanilie, un praf de sare și zahărul. Amestecă până se topesc ingredientele. 

Într-un bol mare, cerne făina, toarnă amestecul de lapte și unt, adaugă drojdia și cele 8 gălbenușuri.

Începe să framanti manual sau cu ajutorul unui robot de frământare, pentru aproximativ 10 -12 minute. În momentul în care aluatul devine omogen și legat, încorporează treptat uleiul, frământând in continuare. Aluatul trebuie este gata cand devine elastic, omogen și fin. 

Acoperă bolul cu aluat cu folie alimentară și lasă-l la dospit într-un loc călduț, pentru aproximativ 2 h.

Pregătește umplutura.

Într-un bol, pune albușurile, un praf de sare și mixează-le foarte bine. Când capătă consistență și se albesc, încorporează zahărul, mixând în continuare până obții o bezea lucioasă și fermă. 

Amestecă miezul de nucă cu cacaua și adaugă-l peste bezea. Amestecă ușor să se incorporeze și adaugă și esența de rom.

Împarte aluatul de cozonac în 2-3 parti egale. Întinde fiecare parte de aluat în strat egal, pe un blat uns cu puțin ulei. Întinde umplutura pe toată suprafață, lăsând o margine liberă, cubulețe de rahat, apoi rulează strâns. Procedează la fel restul de aluat.

Împletește cele două rulouri obținute, dând formă de cozonac, apoi așază-l în tava tapetată cu hârtie de copt.

Lasă-l la dospit pentru o jumătate de oră. După acest timp, unge-l cu amestecul de ou și lapte.

Coace cozonacii în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, pentru 40-50 de minute sau până trece proba scobitorii.

După coacere, scoate tavile din cuptor și lasă cozonacii la temperat. Îl poți transfera apoi pe un grătar de bucătărie.

Este un cozonac pufos, aromat și foarte bun la gust și iți recomandăm să încerci rețeta noastră!

Incearcă si rețeta de Cozonac Leopard, foarte aspectuos și bun sau varianta de Cozonac moldovenesc, foarte pufos si bun.

Iți recomandăm și rețeta de Cozonac cu smantana si nuca, cu un aluat minunat.

Ingrediente Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători

Ingrediente Cozonac pufos cu nucă și rahat - Rețeta tradițională de sărbători

aluat:

1200 g făină de grâu 00

14 g drojdie uscată

600 ml lapte

8 gălbenușuri

200 g zahăr

200 g unt

6 linguri ulei

coajă de lămâie și de portocale

esență de vanilie

un praf de sare

umplutura:

600 g nucă tocată grosier

300 g cubulețe de rahat

200 - 250 g zahăr

5 linguri cacao

8 albușuri

un praf de sare

esență de rom

pt. uns:

1-2 oua + 1 lg lapte

Categorii