Dupa 10 ani frumosi de Bucataras, de prietenie, am ajuns si la reteta cu nr .1500. Se stie ca mai usor imi era sa sa postez o ciorba, un peste sau o salata. M-am gandit ca totusi sa prepar ceva semi-dulce :D Lesny Mech -muschi de padure este o prajitura cu spanac foarte populara si indragita in Polonia. M-am indragostit de coloritul si ingredientele atipice ale acestui dulce de cum l-am am intalnit.
400 gr spanac congelat
5 oua
1 cana zahar [eu am pus 3/4]
1 cana ulei floarea soarelui
1 praf de sare fina
1 cana faina alba
1 cana amidon
1 praf de copt
1 lingura busuioc verde tocat
2 zahar vaniliat
1 lamiie coaja
1 lingura unt
500 ml frisca lichida vegetala HuLaLa
250 gr mascarpone
10 gr gelatina-facultativ-eu nu am folosit
6 linguri zahar pudra[ eu am pus 3]
zeama de la o lamie
fructe de padure si seminte de rodie pentru decor
Am folosit o forma de tort cu diametrul de 24 cm Cana este de 250 ml .
Spanacul se scurge de excesul de lichid cu ajutorul unei strecuratori . Daca nu este suficient de fin tocat , se toaca mai marunt cu un blender sau robot . La inceput se sparg ouale intr-un bol incapator si se bat spuma , cu ajutorul mixerului de mana . Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei . Se aduga zaharul in ploaie si se mixeaza pana se intareste spuma . Se toarna treptat uleiul in fir subtire ca la maioneza . Se incorporeaza spanacul si busuiocul tocat si se amesteca in compozitia cu oua, zahar si ulei . Pregatiti ingredientele uscate . Cerneti faina . Daca nu se cerne, faina poate fi aerata prin miscari de rasfirare cu ajutorul unui tel de bucatarie . Amestecati usor cu telul faina , amidonul , sarea,zaharul vaniliat si praful de copt si coaja de lamie razuita . Se amesteca ingredientele umede cu cele uscate . Pregatiti o forma de tort cu peretii detasabili de 24 cm diametru . Pe fundul formei se pune hartie de copt . Ungeti forma pe interior cu unt . Se toarna compozitia pentru blat in forma pregatita si se da la cuptor 40 minute la 180 grade cu ventilatie . Scoateti frisca de la frigider si o bateti cu mixerul pana incepe sa se intareasca. Adugati crema mascarpone , zaharul pudra si zeama de lamie , amestecand cu viteza redusa . Pastrati crema la frigider pana la montarea tortului . Se scoate blatul de tort din cuptor si din forma . Se lasa sa se raceasca . Cu un cutit bine ascutit se taie pojghita superioara , usor maronie . Aceasta nu va fi folosita . Se taie cu cutitul o felie de 1/3 din blat .Aceasta se sfarma cu degetele si se pune de o parte . Introduceti blatul inapoi in forma .Turnati si nivelati crema . Deasupra se presara firmiturile pregatite . Decorati cu seminte de rodie , afine , zmeura , mure si frunzulite de busuioc sau menta . Se pune tortul la frigider cateva ore si apoi se poate servi .
Pofta buna !!!!