Tort cu crema de fistic

Reteta culinara Tort cu crema de fistic din categoria Torturi. Cum sa faci Tort cu crema de fistic
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu crema de fistic
Mi-am satisfacut si nebunia asta cu fisticul, nu, nu am facut ciocolata dubai, am facut un tort. Un tort asa cum mi-a trecut mie prin cap, acum n-am avut timp de bibilit, data viitoare o sa combin si cu un jeleu de zmeura. Pana data viitoate, cand o sa fie ea, am sa scriu ce am facut data asta. Data asta am facut crema sa-mi ajunga, am facut si un ou mai mare umplut cu crema, se preconiza sa fie doua oua, dar nu mi-au iesit bine doua jumatati de ou, asa ca am ramas la un singur ou....poate-l refac maine, daca mai am timp si chef.
Blat 2 buc- forma silicon 20 cm - ingrediente pt un blat x2 2 oua medii 60 g zahar 60 g faina 15 ml ulei 20 ml lapte 3,5% grasime un praf de sare 1 lingurita zeama lamaie Crema 500 g mascarpone 200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime 150 g pasta fistic ( vezi reteta in pagina mea) 2-3 linguri zahar pudra ( optional, fiecare decide cat de dulce sa fie crema) Pt. Insiropat 2 lingurite ness 2 lingurite zahar cca 150 ml lapte cu 3,5% grasime Pt. decor un ou de ciocolata ciocolata alba callebaut+ colorant bordo amarene confiateBlat: Intr-un bol am pus albusurile cu un praf de sare si le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Separat am amestecat galbenusurile cu laptele si uleiul, apoi le-am incorporat in bezea, cu miscari lente de jos in sus. La final am cernut faina si am incorporat-o cu miscri lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu ulei si am turnat amestecul in ea. Am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, fiind un blat subtire se coace destul de repede, n-am cronometrat, dar am fost atenta la el, cand a inceput sa se desprinda de marginea formei am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca bine. Am procedat la fel si pentru al doilea blat.
Crema : Intr-un bol incapator am pus mascarpone, pasta de fistic si smantana pentru frisca si zaharul pudra. Am mixat la inceput la viteza mica apoi la viteza mare pana am obtinut o crema spumoasa.
Pt. insiropat : Am amestecat ness-ul cu zaharul si laptele
Coaja de ou : Am pus la topit pe baie de abur cicolata alba callebaut si am adaugat un pic de colorant bordo, am pus ciocolata in formele de silicon, am intins cat de bine am putut ( nu mi-a iesit perfect, dovada ca din 4 jumatati am ramas cu doua care au iesit bine) , apoi am dat formele la congelator Dupa ce ciocolata a devenit tare am scos cojile din fome le-am umplut cu crema si amarene, am unit jumatatile intre ele. Am folosit o farfurie pe care am pus-o deasupra unei craticioare cu apa fiebinte, am asezat cele doua jumatati pe farfurie cat se se inmoaie putin ca sa le pot lipi, trebuie lucrat rapid cu ele, mai ales ca le umplusem si cu crema.
Asamblare : Ama sezat primul blat pe un platou, l-am insiropat bine, apoi am pus crema intr-un posh si am orant toata suprafta blatului, am pus deasupra amarene confiate taiate, peste am asezat al doilea blat insiropat. Am intins un strat subtire de crema,pe margine am ornat cu crema, iar in mijloc am asezat oul de ciocolata umplut cu crema si amarene.
Ingrediente Tort cu crema de fistic
Blat 2 buc- forma silicon 20 cm - ingrediente pt un blat x2
2 oua medii
60 g zahar
60 g faina
15 ml ulei
20 ml lapte 3,5% grasime
un praf de sare
1 lingurita zeama lamaie
Crema
500 g mascarpone
200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime
150 g pasta fistic ( vezi reteta in pagina mea)
2-3 linguri zahar pudra ( optional, fiecare decide cat de dulce sa fie crema)
Pt. Insiropat
2 lingurite ness
2 lingurite zahar
cca 150 ml lapte cu 3,5% grasime
Pt. decor un ou de ciocolata
ciocolata alba callebaut+ colorant bordo
amarene confiate