Desert tort Amandina

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort Amandina

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort Amandina

 

M-am inspirat de la Savori Urbane, mi-am adaptat cantitatile dupa tava mea dreptunghiulara cu dimensiunea de 35/25 cm.

Blat cu zahar ars 10 oua 140 g zahar sirop 100 g zahar+50 g apa - se opresc 2 linguri pentru glazura 370 g faina 90 g apa rece 30 g ulei Crema de unt cu fondant 400 g fondant alb 500 g unt cu 82% grasime 70 g unt topit cu 82% grasime 40 g cacao 2 pliculete zahar vanilat 50 g rom - bautura nu esenta Sirop cu rom 300 g zahar 600 g apa coaja de la o lamaie 2 plicuri zahar vanilat 50 g rom- bautura nu esenta Glazura 500 g fondant alb 20 g cacao 2 linguri sirop de la blat Decor crema de unt cu fondant si ciocolata colorata 1. crema de ciocolata cu gust de lamaie 62,5 g unt cu 82% grasime 30 g ciocolata cu gust de lamaie 80 g fondant alb 2. crema de ciocolata cu gust de portocala 62,5 g unt cu 82% grasime 30 g ciocolata cu gust de portocala 80 g fondant alb 3. crema de ciocolata cu gust de migdale 62,5 g unt cu 82% grasime 30 g ciocolata cu gust de migdale 80 g fondant alb 4.crema de ciocolata cu gust de vanilie 62,5 g unt cu 82% grasime 30 g ciocolata cu gust de vanilie 80 g fondant alb Pt. cosuletul de ciocolata 130 g ciocolata neagra topita din care am format un cosulet Bomboane M&M editie de Paste sub forma de oua

Am inceput cu siropul : Am pus la fiert apa, zaharul si coaja de lamaie, am lasat sa fiarba cca 7 min, apoi am strecurat siropul si l-am lasat sa raceasca. Am adaugat zaharul vanilat si romul in siropul racit bine.

Blat: Am caramelizat 100 g zahar pana a capatat culoarea chihlimbarului, am adaugat apa si am lasat sa fiarba 2 min pana a devenit siropul un pic vascos. Galbenusurile cu un praf de sare le-am mixat cu 2/3 din zahar pana au devenit spumoase si si-au schimbat culoarea, apoi am adaugat apa si uleiul si am mai mixat cateva secunde. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat 1/3 din restul de zahar si am mai mixat 2 min dupa care am adaugat si siropul vascos de zahar ars ( mai putin 2 linguri pe care le-am oprit pentru glazura). Am incorporat crema de galbenusuri in albusuri, am mixat 3-4 secunde, la final am adaugat faina si am incorporat-o cu miscari lente de jos in sus. Am tapetata tava cu hartie de copt ( 35/25 cm tava cu pereti detasabili), am pus compozitia in tava si am nivelat-o , am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, treapta medie spe inalta la aragazul pe gaz. Am copt cca 30 min sau se face testul cu scobitoarea. Am scos blatul din cuptor , apoi din tava si l-am lasat sa se raceasca bine, apoi l-am sectionat in 4.

Crema de unt cu fondant : Se topeste 70 g unt se adauga cacao se amesteca energic, se lasa sa clocoteasca cateva secunde apoi se trage deoparte, se lasa sa se racoreasca apoi se adauga zaharul vanilat si romul. Untul moale, 500 g, se mixeaza bine apoi se adauga fondantul topit si lasat sa ajunga la temperatura camerei, dupa ce am incorporat fondantul am incorporat si crema de unt cu cacao ( la fel si aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei , sa nu se taie crema).

Asamblare : Blatul racit l-am sectionat in 4 , am ales ca ultima foaie care este cea mai dreapta sa fie ultima pe care vine glazura de fondant. Am asezat pe un platou prima foaie am siropat-o bine, am intins o parte din crema, am asezat a doua foaie, am siropat-o si am intins crema, am asezat a treia foaie, am siropat-o si am intins crema peste care am asezat si a patra foaie , am insiropat-o si am imbracat tortul cu restul de crema. Am bagat tortul la frigider pentru cca 5-6 ore.

Glazura : Am pregatit-o dupa ce tortul a stat la rece cca 6 ore. Am incalzit fondantul pe baie de abur, cacaoa am amestecat-o cu cele 2 linguri de sirop pastrate de la blat, am mai adaugat o lingura de apa rece, acest amestec l-am incorporat in fondantul topit. Glazura nu trebuie sa fie foarte fierbinte, daca se intareste se poate reincalzi. Am scos tortul de la frigider si am turnat glazura, m-am straduit sa o torn cat mai uniform. Trebuia sa asez blatul pe un gratar ca se se scurga surplusul de fondant si sa nu ma mai chinui, dar cum era trecut de 12 nopatea cand  executam asa ceva m-am cam ''mozolit'' dar am dres-o in final din decor. Am lasat sa se intareasca glazura  apoi am ornat cu cremele colorate din unt.

Creme pentru decor: Am incalzit fondantul si ciocolata pe baie de abur, apoi am adaugat untul moale, putin cate putin pana am incorporat tot untul, am frecat energic pana am obtinut o crema spumoasa, am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei. Am procedat la fel pentru fiecare ciocolata in parte. Apoi am pus  fiecare crema in  cate un posh cu dui diferit si am ornat tortul cum m-am taiat capul la acea ora nebuna, 1 noaptea...:)))))))))))0

Cosulet de ciocolata : Am luat un castronel micut, l-am intors invers, l-am imbracat in folie alimentara si apoi am pus ciocolata topita intr-un posh si am format un cosulet ( cam scalambat ce-i drept, dar ce mai conta, era cosulet hartistic de fondu lu plastic) am dat forma la congelator cca 30 min, apoi am desprins usor folia alimentara, am asezat cosuletul pe tort si l-am umplut cu oua M&M. Asta a fost tot sau tort, ramane sa stabiliti voi dupa ce faceti  tortu,ce a fost :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))0

 

Ingrediente Desert tort Amandina

Blat cu zahar ars

10 oua

140 g zahar

sirop 100 g zahar+50 g apa - se opresc 2 linguri pentru glazura

370 g faina

90 g apa rece

30 g ulei

Crema de unt cu fondant

400 g fondant alb

500 g unt cu 82% grasime

70 g unt topit cu 82% grasime

40 g cacao

2 pliculete zahar vanilat

50 g rom - bautura nu esenta

Sirop cu rom

300 g zahar

600 g apa

coaja de la o lamaie

2 plicuri zahar vanilat

50 g rom- bautura nu esenta

Glazura

500 g fondant alb

20 g cacao

2 linguri sirop de la blat

Decor crema de unt cu fondant si ciocolata colorata

1. crema de ciocolata cu gust de lamaie

62,5 g unt cu 82% grasime

30 g ciocolata cu gust de lamaie

80 g fondant alb

2. crema de ciocolata cu gust de portocala

62,5 g unt cu 82% grasime

30 g ciocolata cu gust de portocala

80 g fondant alb

3. crema de ciocolata cu gust de migdale

62,5 g unt cu 82% grasime

30 g ciocolata cu gust de migdale

80 g fondant alb

4.crema de ciocolata cu gust de vanilie

62,5 g unt cu 82% grasime

30 g ciocolata cu gust de vanilie

80 g fondant alb

Pt. cosuletul de ciocolata

130 g ciocolata neagra topita din care am format un cosulet

Bomboane M&M editie de Paste sub forma de oua

Categorii