Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata

 

Nu stiu cum li se intampla altora, dar la noi, cand vine vorba sa fac un tort de ziua mea si mai am cateva preparate de pregatit, apoi din lipsa de timp trebuie sa fac desert rapid, eu abia astept sa o spun si in prim plan este calitatea sa gustativa si, de fapt, sa existe. La fel s-a întâmplat și anul acesta, când dacă alocam timpul necesar pregătirii (altfel puteam eșua) pentru decor, mai aveam doar 10-15 minute, până la intrarea oaspeților în casă. Așa că soluția a fost decorarea cu fulgi de ciocolată, pe care micuții invitați le-au numit „butonul de ciocolată”. Deci acesta este numele tortului. Faptul că prăjitura a fost pregătită în iulie, iar rețeta apare abia acum, este o dovadă elocventă că timpul este adesea împotriva mea. In orice caz,

Pentru blat: 6 oua 150 de grame de zahăr tos 100 de grame de făină 1 plic de zahăr vanilat 1 praf de sare 1-2 linguri de cacao Pentru crema: 500 de grame de mascarpone Pentru crema: 500 de grame de crema naturala 200 de grame de zahăr pudră 1 pudră de sare extra fină 1 plic de zahăr vanilat Pentru sirop: 4 linguri de zahar tos 150 ml apă esență de rom Pentru decor: 1 lingurita de cacao chipsuri de ciocolată (alb-negru) ornamente decorative

Blatul se face primul, cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se amestecă cu o pudră de sare extrafină până încep să prindă volum. Adaugam apoi zaharul tos si zaharul vanilat, putin cate putin si amestecam constant. Adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecand continuu si cand nu se mai simte zaharul adaugam faina "in ploaie". Se amesteca usor, pentru a uniformiza si apoi se toarna compozitia sub forma de blaturi de copt. Se da la cuptor, la foc mediu, pana creste blatul si se rumeneste frumos. Se lasa apoi la cuptor cu usa deschisa inca 10 minute si apoi dupa ce s-a ajustat la temperatura exterioara se scoate tava. Blatul se taie a doua zi, sau cel putin dupa ce s-a racit complet.

Pentru crema se face mai intai crema amestecand smantana proaspata cu un praf de sare si apoi cu zaharul pudra si vanilat adaugat putin cate putin. Cand crema este bine legata se lasa sa se raceasca.

Amesteca putina crema de mascarpone si apoi incorporam crema. Se amestecă până rezultă o cremă pufoasă și omogenă.

Pentru a insiropa blatul se face un sirop din apa si zahar la foc iute, iar cand se leaga usor, se ia de pe aragaz, se lasa la racit si apoi se adauga esenta de rom.

Blatul se taie in 2-3 straturi a doua zi, sau cand s-a racit complet. Însiropați pe rând fiecare strat de blat, ungeți cu smântână și la final ungeți tortul în jur cu un strat generos de smântână. Decorează după cum preferi.

 

Ingrediente Desert tort aniversar, cu nasturei de ciocolata

Pentru blat:

6 ouă

150 grame de zahăr tos

100 grame de făină

1 plic de zahăr vanilinat

1 praf de sare

1-2 linguri de cacao

Pentru cremă:

500 grame de mascarpone

Pentru frișcă:

500 grame de smântână naturală

200 grame de zahăr pudră

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

Pentru sirop:

4 linguri de zahăr tos

150 ml de apă

esență de rom

Pentru decor:

1 linguriță de cacao

pepite de ciocolată (albe și negre)

ornamente decor

Categorii