Desert tort aniversar Unicorn

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort aniversar Unicorn

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort aniversar Unicorn

 

Tortul fiicei mele! A fost foarte laudat si apreciat de toti! 

Pentru blatul umed de vanile, dimensiune 24cm 4 oua mari un praf de sare 140g zahar 20g amidon de porumb (maizena) 166g faina 8g praf de copt 80ml ulei 66ml apa clocotita (foarte fierbinte) vanilie dupa gust colorant galben (optional) Pentru blatul de cacao: 5 oua mici 1 praf de sare 160 g zahar 1 plic zahar vanilat esenta de vanilie esenta de rom 80 ml ulei 100 ml lapte 200 g faina 1 plic praf de copt 50 g cacao Mousse-ul de biscuiti americani sau puteti folosi Oreo: 2 galbenusuri 120 ml lapte 100 g ciocolata alba esenta de vanilie 3 foi gelatina 300 ml smantana pentru frisca + 2 lingurite zahar pudra 8 biscuiti sfaramati bine, bine Pentru mousse-ul de zmeura: 250g coulis de zmeura 3 foi gelatina 75g ciocolata alba 75g iaurt 250ml smantana pentru frisca + 2 lingurite zahar pudra Pentru mousse-ul de iaurt: 100g ciocolata alba 100g iaurt natur 2.5 foi gelatina 2 lingura crema de whisky vanilie esenta 200ml frisca batuta optional: fructe proaspete Pentru acoperit tortul: 200g unt moale 82% grăsime (la temperatura camerei) 140g zahar pudra 100g ciocolata alba (topita si racita) 1 lingurita esenta de vanilie 400g crema de branza Philadelphia (la tempertura camerei)

Pentru blatul de vanilie:

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din cantitatea de zahar in 2-3 transe si dam deoparte, iar cealalata jumatate adica 70g le mixam cu galbenusurile, vanilia, adaugam si uleiul in fir subtire, apoi adaugam apa clocotita tot in fir subrire si mixam la viteza mare pana omogenizam totul foarte bine. Turnam compozitia peste albusuri impreuna cu putin colorant galben si cu o spatula omogenizam usor, apoi adaugam ingredientele uscate cernute in 2 transe si incorporam usor de jos in sus cu o spatula pana la omogenizare. Turnam totul intr-o tava de 24cm tapetata cu hartie de copt, eu l-am copt in cerc tapetat pe fund cu folie de aluminiu. Coacem blatul la 170°C pentru 40min cu ventilatie. Cand este gata il lasam sa se racoreasca si il rasturnam pe un gratar. Din aceasta cantitate am obtinut 2 foi.  

Pentru blatul de cacao: Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie. Punem zaharul vanilat, esenta de vanilie si rom, dupa gust, amestecam putin, pe urma adaugam uleiul si laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Intr-o tava de 24cm tapetata cu hartie de copt, turnam compozitia obtinuta, apoi dam la cuptor pentru cca.30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea. Cand este gata, lasam sa se raceasca complet, apoi il taiem in 3 pe orizontala.             !!!O foaie de blat o folosesc la alt tort!!! In total la acest tort folosesc 4 foi de blat, 2 de vanilie si 2 de cacao!

Siropul: adaugam intr-un ibric apa cu zaharul si lasam pe foc pana da cateva clocote, apoi adaugam vanilia esenta sau alte arome care va plac.   

Mod de preparare pentru mousse-ul de biscuiti:      Punem gelatina la hidratat in multa apa rece.      Intr-un ibric incalzim laptele impreuna cu vanilia pana ajunge la puncul de fierbere, apoi turnam in fir subtire peste galbenusuri (intr-un bol) si amestecam energic.     Rasturnam din nou laptele in ibric si punem din nou pe foc, amestecand continuu pana ce compozitia se umfla. Dam deoparte si adaugam ciocolata alba topita si cand se mai racoreste putin adugam si gelatina stoarsa bine de apa. Lasam sa ajunga la temperatura camerei.     Separat mixam frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi adaugam compozitia racita impreuna cu biscuitii sfaramati si omogenizam bine totul cu o spatula cu miscari de jos in sus pentru a obtine un mousse aerat si spumos.

Mod de preparare pentru mousse-ul de zmeura:       

Incalzim zmeura intr-un ibric, adaugm ciocolata alba bucatele mici pana se topeste, lasam sa se racoreasca.  Hidratam gelatina in apa rece . Cand zmeura nu mai este fierbinte, adaugam gelatina hidratata, iar cand ajunge aproape de temparatura camerei punem si iaurtul, amestecam si lasam sa se raceasca complet. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma si aerata, apoi o unim cu crema de zmeura si omogenizam.  

Mod de preparare pentru mousse-ul de iaurt: 

Topim ciocolata pe baie de aburi impreuna cu crema de whisky si esenta de vanilie, apoi dam deoparte si adaugam gelatina hidratata. Cand ajunge la temperatura camerei punem iaurtul si frisca mixata si cu o paleta omogenizam bine toate ingredientele. Eu am pus si cateva cirese proaspete, dar puteti omite sau sa puneti alceva!  

Pentru crema de nivelare:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei Mixand untul cu zaharul pudra foarte bine, pana se albeste si devine spumos. Separat amestecam crema de branza (Philadelphia) cu ciocolata topita si esenta de vanilie pana omogenizam bine totul. Iar la final unim amestecul de crema de branza cu untul aerat si omogenizam totul cu o spatula de silicon. O puteti colora daca doriti. Se lucreaza foarte usor si este si foarte gustoasa!   Atentie: Ciocolata topita cu crema de branza rece poate forma mici bucati din ciocolata alba care se intareste imediat, deci atentie mare sa nu fie cald cu rece!  

Asamblare:

Pe un platoul asezam prima foaie de blat de vanilie, asezam un inel detasabil cu folie de acetat de jur-imprejur, insiropam, turnam mousse-ul de biscuiti, blatul de cacao si dam totul la rece 20min.

 Pe urma insiropam blatul maro, turnam mousse-ul de zmeura, dam la rece 20 minute, a doua foaie de blat de vanilie, insiropam, mousse-ul de iaurt, ultima foaie de blat de cacao, apoi dam tortul la rece pana a doua zi.

Inainte de a acoperi tortul cu crema sa nu uitam sa insiropam si ultimul blat de cacao!!! 

A doua zi, scoatem tortul din cerc si folia de acetat, punem un strat subtire de crema si dam la rece, asta pentru a nu avea firimituri de blat vizibile la aspect.

Cand s-a intarit putin, punem restul de crema, eu m-am folosit de un pos pentru a aseza crema uniform, apoi nivelam cu o racleta inalta. Crema ramasa o coloram in diverse culori pentru a forma modele la final.

Eu am avut cumparate ornamentele de unicorn, asa ca am scapat "ieftin" la decor! :)

Ingrediente Desert tort aniversar Unicorn

Pentru blatul umed de vanile, dimensiune 24cm

4 oua mari

un praf de sare

140g zahar

20g amidon de porumb (maizena)

166g faina

8g praf de copt

80ml ulei

66ml apa clocotita (foarte fierbinte)

vanilie dupa gust

colorant galben (optional)

Pentru blatul de cacao:

5 oua mici

1 praf de sare

160 g zahar

1 plic zahar vanilat

esenta de vanilie

esenta de rom

80 ml ulei

100 ml lapte

200 g faina

1 plic praf de copt

50 g cacao

Mousse-ul de biscuiti americani sau puteti folosi Oreo:

2 galbenusuri

120 ml lapte

100 g ciocolata alba

esenta de vanilie

3 foi gelatina

300 ml smantana pentru frisca + 2 lingurite zahar pudra

8 biscuiti sfaramati bine, bine

Pentru mousse-ul de zmeura:

250g coulis de zmeura

3 foi gelatina

75g ciocolata alba

75g iaurt

250ml smantana pentru frisca + 2 lingurite zahar pudra

Pentru mousse-ul de iaurt:

100g ciocolata alba

100g iaurt natur

2.5 foi gelatina

2 lingura crema de whisky

vanilie esenta

200ml frisca batuta

optional: fructe proaspete

Pentru acoperit tortul:

200g unt moale 82% grăsime (la temperatura camerei)

140g zahar pudra

100g ciocolata alba (topita si racita)

1 lingurita esenta de vanilie

400g crema de branza Philadelphia (la tempertura camerei)

Categorii