Desert tort Bradul de Craciun
Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort Bradul de Craciun
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort Bradul de Craciun
Când am văzut prima dată pe net, în urmă cu mulți ani, torturi ”îmbrăcate” în pastă de zahăr (fondant) mi s-a părut ceva minunat și-mi doream să fac și eu așa ceva. Dar la noi pasta de zahăr a apărut mult mai târziu și nici acum nu se găsește decât ocazional. Așa că atunci când am găsit în supermarket așa ceva (mai era și de culoare maron) am cumpărat de îndată, pentru că planificasem o asemenea rețetă și ocazia era potrivită: se apropia Crăciunul... Am folosit o cremă de ciocolată cu unt, așa cum îmi place mie, așa că tortul mi s-a părut în final excelent. La decor am zăbovit ceva mai mult timp, dar merita...
Pentru blat: 4 ouă 100 grame de zahăr tos 100 grame de făină albă 1 plic de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină Pentru sirop: 4 linguri de zahăr tos 150 ml de apă esență de rom Pentru crema de ciocolată: 4 ouă 200 grame de zahăr tos 200 grame de ciocolată (am folosit ciocolată cu lapte) 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat 50 grame de cacao 200 grame de unt (peste 80% grăsime) Pentru decor: pastă albă de zahăr pastă verde de zahăr pastă roșie de zahăr 3-4 linguri de zahăr pudră 3-4 linguri de gem fin (eu am folosit peltea fină de gutui) ornamente decorMai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Eu am vrut ca tortul să nu fie prea înalt și de aceea am făcut un blat din 4 ouă. Cine dorește ca tortul să fie mai mare/înalt, poate mări dozajul.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare extrafină, după care se adaugă treptat zahărul vanilinat și cel tos, mixând întruna. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă rând pe rând gălbenușurile și se mixează mereu, pentru omogenizare. Apoi se adaugă ”în ploaie” făina albă care se încorporează ușor cu o furculiță, amestecând cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru ca aluatul să rămână aerat.
Se unge cu unt (sau cu ulei de floarea soarelui) o formă de copt, se toarnă compoziția și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Se lasă să se răcorească în cuptorul cu focul oprit și cu ușa întredeschisă. Blatul se va scoate din formă și se va felia după ce se va răci complet, chiar și a doua zi, dacă este cazul.
Pentru cremă, se amestecă ouăle, zahărul tos, cel vanilinat și sarea într-o crăticioară și după omogenizare se dă la bain-marie. Se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă puțin. Atunci se ia crăticioara de pe foc și după 1-2 minute se adaugă ciocolata mărunțită. Se amestecă întruna, până ce se topește ciocolata și apoi se lasă crema să se răcorească, dar se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu prindă pojghiță.
Când crema s-a mai răcorit, se adaugă untul moale, scos din timp din frigider, pentru a ajunge în starea aceasta. Se omogenizează compoziția și se adaugă 1 linguriță de esență de rom (mie mi se pare cea mai potrivită cu crema de ciocolată).
Se face siropul din apă și zahăr și când este răcit, se adaugă esența.
Dacă blatul este răcit și feliat în trei foi, se însiropează foaia de la bază, se unge cu o jumătate din cremă, se suprapune cea de-a doua foaie, care se însiropează și ea. Se întinde pe foaie restul de cremă și se acoperă cu ultima foaie, însiropată pe partea care se pune peste stratul de cremă.
Se unge tortul deasupra și de jur-împrejur cu un gem fin (fără bucățele de fructe) sau cu peltea, așa cum am făcut eu, după care se pregătește pasta de zahăr. Mai întâi se prelucrează pasta albă care ”va îmbrăca” tortul. Pasta se frământă puțin, ca să se înmoaie, după care se întinde, pe planșeta presărată cu zahăr pudră, cu ajutorul unui sucitor, pe care s-a pus de asemenea zahăr pudră. Se face o foaie de 2-3 mm grosime (important este să nu se rupă) și ”se îmbracă” tortul de jur împrejur, netezind cu atenție pasta de zahăr, ca să se lipească bine.
Pentru decor, se procedează la fel cu pasta verde de zahăr și după ce s-a întins o foaie, se decupează forma, după un șablon de carton, pregătit în prealabil. La fel se va proceda și cu pasta de zahăr de culoare roșie. Pentru trunchiul bradului, am adăugat puțină cacaco în pasta de culoare verde.
La urmă se decorează tortul cu ornamente decor și se dă la rece. După 3-4 ore, când siropul a pătruns bine blatul, tortul se poate porționa și servi.
Ingrediente Desert tort Bradul de Craciun
Pentru blat:
4 ouă
100 grame de zahăr tos
100 grame de făină albă
1 plic de zahăr vanilinat
1 praf de sare extrafină
Pentru sirop:
4 linguri de zahăr tos
150 ml de apă
esență de rom
Pentru crema de ciocolată:
4 ouă
200 grame de zahăr tos
200 grame de ciocolată (am folosit ciocolată cu lapte)
1 praf de sare extrafină
1 plic de zahăr vanilinat
50 grame de cacao
200 grame de unt (peste 80% grăsime)
Pentru decor:
pastă albă de zahăr
pastă verde de zahăr
pastă roșie de zahăr
3-4 linguri de zahăr pudră
3-4 linguri de gem fin (eu am folosit peltea fină de gutui)
ornamente decor