Desert tort Buturuga pentru Anul Nou 2022

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort Buturuga pentru Anul Nou 2022

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort Buturuga pentru Anul Nou 2022

 

Ca de fiecare data, nu poate lipsi tortul pentru a sarbatori trecerea in Noul An, un an pe care il vrem mai bun, mai linistit, mai frumos si asa cum ni-l dorim fiecare dintre noi. LA MULTI ANI! Pe ultima suta de metri am facut acest tort pentru ca nu aveam nici cea mai mica idee cum as vrea sa fie, ce sa contina, ca sa nu mai zic de ornat. Mai mult de atat nu am stiut! :D :))  

Blatul maro:

5 oua mari un praf de sare 5 lg zahar 50 g unt topit si racit 3 lg faina 2 lg cacao 1 lgt praf de copt

Blaturi de bezea:

5 albusuri un praf de sare 250 g zahar 1 lg otet 25 g amidon

Pentru insiropat blat:

apa+zahar+coaja de lamaie dupa gust

Pt. crema 1:

250 g mascarpone 200 ml smantana pentru frisca 2 lg zahar pudra 1 lgt esenta de vanilie visine de la congelator cate vreti

Pentru crema 2:

250 g mascarpone 60 g ciocolata lapte 40 g ciocolata amaruie 3 lg smantana pt frisca 50 g alune de padure prajite si tocate

Pentru crema 3:

250 g mascarpone 200 ml smantana pentru frisca 2 lg zahar pudra 1 lgt esenta de vanilie afine de la congelator cate vreti

Pentru decor:

100 g ciocolata amaruie 50 g ciocolata lapte 200 ml smantana pentru frisca accesorii diverse pentru decor

Blatul maro: Se separa ouale. Albusurile se mixeaza cu praful de sare pana se intaresc apoi se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Se pun galbenusurile pe rand si se amesteca usor dupa fiecare. Se toarna untul topit si racit si se amesteca. Faina, cacaua si praful de copt se amesteca apoi se cern peste spuma in mai multe reprize. Se incorporeaza cu miscari usoare. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 26 cm. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 20 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata se scoate blatul, se lasa 5 minute sa se raceasca apoi se transfera pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Se taie apoi in doua parti.

Blaturile de bezea: Am avut albusuri la congelator si le-am folosit pe acestea. Se bat cu un praf de sare apoi se adauga zaharul si se mixeaza bine pana se dizolva. Se toarna otetul, apoi se incorporeaza amidonul cu miscari usoare. Se tapeteaza 2 tavi cu hartie de copt pe care s-a trasat inainte forma rotunda a tavii initiale pentru a obtine aceeasi dimensiune ca si blatul maro. Se dau tavile la cuptorul preincalzit la 120 de grade pe ventilatie, timp de 50 de minute. Daca nu aveti cuptor cu ventiletie, se coc foile pe rand la 120 de grade, 1 ora. Cand sunt gata, se lasa la racit.

Crema 1: Mascarponele se mixeaza cu zaharul pudra si esenta de vanilie, apoi se toarna treptat smantana si se mixeaza continuu pana se obtine consistenta dorita, nici prea tare, nici sa nu curga. La final se pun visinele si se amesteca.

Crema 2: Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta in bucati si smantana pentru frisca. Se pune pe foc si se incalzeste amestecand continuu pana la omogenizare. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Alunele de padure (ale mele au fost curatate atunci) se pun intr-o tigaie sa se prajeasca usor, apoi se decojesc si se toaca. 

Mascarponele se mixeaza si se adauga treptat ciocolata topita si racita. La final se pun alunele. Se amesteca.

Crema 3: Mascarponele se mixeaza cu zaharul pudra si esenta de vanilie. Se toarna smantana pentru frisca treptat si se mixeaza pana se obtine consistenta dorita. Se adauga afinele si se amesteca totul.

Asamblare tort: Pe un platou se asaza blatul de deasupra. Se insiropeaza apoi se pune crema 1, cea cu visine. Se niveleaza apoi se ia unul din blaturile de bezea cu tot cu hartia de copt si se asaza cu grija peste crema cu fata in jos, astfel indepartandu-se cu usurinta hartia de copt. Peste blatul de bezea se toarna crema 2, ceau cu alune si ciocolata. Se niveleaza si se procedeaza la fel cu al doilea blat de bezea. Peste acesta se pune crema 3, cea cu afine. Se niveleaza apoi se pune deasupra blatul maro insiropat. Se apasa usor pentru a face priza mai buna intre ele.

Intr-o cratita se pune ciocolata rupta bucati si 150 ml smantana pentru frisca. Se pune pe foc si se amesteca continuu pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza bine compozitia. Se lasa la rece. Dupa ce s-a racit, se mixeaza pana devine usor pufoasa si usor mai deschisa la culoare, dar nu se mixeaza mult, altfel riscam sa se taie. Se pastreaza 2 lg din crema.

Se unge tortul pe partile laterale iar la final se traseaza linii cu ajutorul unei furculite, dandu-i aspectul de coaja de copac. In cele 2 lg de crema se mai adauga restul de 50 ml smantana pentru frisca si se mixeaza pana se intareste usor si devine mult mai deschisa la culoare decat prima crema. Cu aceasta crema se unge partea de deasupra a tortului, dandu-i o forma circulara.

Se orneaza si se da la rece pana in momentul servirii. Se portioneaza cu un cutit bine acutit si ud.

Sa va fie de bine si un An Nou fericit! 

Ingrediente Desert tort Buturuga pentru Anul Nou 2022

5 oua mari

un praf de sare

5 lg zahar

50 g unt topit si racit

3 lg faina

2 lg cacao

1 lgt praf de copt

5 albusuri

un praf de sare

250 g zahar

1 lg otet

25 g amidon

apa+zahar+coaja de lamaie dupa gust

250 g mascarpone

200 ml smantana pentru frisca

2 lg zahar pudra

1 lgt esenta de vanilie

visine de la congelator cate vreti

250 g mascarpone

60 g ciocolata lapte

40 g ciocolata amaruie

3 lg smantana pt frisca

50 g alune de padure prajite si tocate

250 g mascarpone

200 ml smantana pentru frisca

2 lg zahar pudra

1 lgt esenta de vanilie

afine de la congelator cate vreti

100 g ciocolata amaruie

50 g ciocolata lapte

200 ml smantana pentru frisca

accesorii diverse pentru decor

Categorii