Desert tort cu caise, fistic si iaurt
Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu caise, fistic si iaurt
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cu caise, fistic si iaurt
„Rețete de suflet” O prăjitură grozavă cu caise și cremă de iaurt. Blatul de fistic a iesit pufos, iar pe langa jeleul de caise am adaugat si cateva zmeura proaspata. Totul s-a finalizat atât de minunat și a fost un succes teribil. Aș fi mâncat mai mult, dar s-a terminat repede!
Pentru blat: 5 ouă 5 linguri de zahar 4 linguri apă minerală 4 linguri ulei 70 gr fistic curățat 5 linguri de faina 1 lingurita praf de copt 1 lingurita de vanilie Pentru jeleu de caise: 500 gr caise 2 linguri de zahar (mai mult daca vrei jeleu mai dulce) 2 linguri pline cu amidon 50 ml apă Pentru crema cu iaurt: 400 gr iaurt grecesc 350 ml frisca 80 gr zahar pudra 4 foi de gelatina 2 lingurite de vanilie În plus: 1 bolisor de zmeura 250 ml frisca + 2 linguri zahar pudra fructe pentru decor 40 gr ciocolata neagraBlat : Fisticul se macină într-un blender, dar nu îl pudra. Separați ouăle. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana devin spuma. Adăugați zahărul, amestecați până obțineți o bezea. Se amestecă gălbenușurile cu uleiul, se adaugă peste bezea și se amestecă. Se adauga apa minerala si vanilia. Cernem faina cu praful de copt, le adaugam peste albusuri, amestecam usor cu o spatula de silicon. La final, încorporează fisticul. Împărțiți compoziția în două boluri, uniform. Tapetați o tavă de 23 cm cu hârtie de copt, coaceți foile de deasupra una câte una, la 180 de grade, câte 10 minute. De asemenea, puteți coace tot blatul. Lăsați foile să se răcească.
Jeleu de caise : Spălați caisele, tăiați-le în jumătate și îndepărtați semințele. Puneți-le într-o cratiță, stropiți cu zahăr și turnați apă. Transferați tigaia pe foc, amestecând din când în când. Se lasa sa fiarba 8-10 minute, la foc mic. Amestecați amidonul cu 4-5 linguri de apă rece, turnați-l peste caise. Se amesteca bine, se lasa pe foc pana se ingroasa. Luați un castron mai mic, tapetați-l cu folie, turnați jeleul. Se acopera si se da la frigider pana se ingroasa. Crema de iaurt:Umeziți foile de gelatină în apă rece timp de 10 minute. Intr-un bol se pune smantana pentru frisca, zaharul pudra si vanilia. Amestecam pana cand frisca incepe sa capete volum. Se adauga iaurtul rece, se amesteca pana se omogenizeaza. Scurgeți foile de gelatină din apă, topiți-le pe baie de aburi. Adaugam gelatina peste frisca si amestecam pana se incorporeaza bine. Așezați prima foaie de blat pe o tavă și un inel detașabil în jurul ei. Se pune cam jumatate din crema de iaurt, se niveleaza. Scoateți jeleul de caise de la rece, puneți-l ferm în mijloc și puneți zmeura în jurul lui. Se pune restul de crema, se niveleaza. Așezați a doua foaie de blat deasupra.
Dacă vă plac bine prăjiturile însiropate, faceți puțin sirop de vanilie sau fistic și însiropați blaturile.
Lăsați tortul să se răcească peste noapte. Crema pentru frisca rece se amesteca cu cele 2 linguri de zahar pudra, pana devine spuma. Scoateți tortul de la rece, scoateți inelul. Acoperiți tortul cu frișcă. Topiți ciocolata neagră și faceți câteva dungi. Decoreaza-l cu fructe, frunze de menta si ce iti mai place! Se lasa sa se raceasca o jumatate de ora, apoi se serveste. Poftă bună!
Ingrediente Desert tort cu caise, fistic si iaurt
Pentru blat: 5 oua 5 linguri zahar 4 linguri apa minerala 4 linguri ulei 70 gr fistic curatat 5 linguri faina 1 lingurita praf de copt 1 lingurita vanilie Pentru jeleul de caise: 500 gr caise 2 linguri zahar (mai mult daca doriti jeleul mai dulce) 2 linguri pline amidon 50 ml apa Pentru crema cu iaurt: 400 gr iaurt grecesc 350 ml smantana pentru frisca 80 gr zahar pudra 4 foi de gelatina 2 lingurite vanilie In plus: 1 bolisor zmeura 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri zahar pudra fructe pentru decorat 40 gr ciocolata neagra
5 oua
5 linguri zahar
4 linguri apa minerala
4 linguri ulei
70 gr fistic curatat
5 linguri faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita vanilie
500 gr caise
2 linguri zahar (mai mult daca doriti jeleul mai dulce)
2 linguri pline amidon
50 ml apa
400 gr iaurt grecesc
350 ml smantana pentru frisca
80 gr zahar pudra
4 foi de gelatina
2 lingurite vanilie
1 bolisor zmeura
250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri zahar pudra
fructe pentru decorat
40 gr ciocolata neagra