Desert tort cu capsuni si ciocolata
Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu capsuni si ciocolata
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cu capsuni si ciocolata
Pe mezina noastră o cheamă și Maria. Cu ocazia zilei onomastice am pregătit acest tort delicios. Deserturile ei preferate sunt cele cu căpșuni, deci tortul nu putea să fie altfel. Vă invit să-l pregătiți și voi deoarece se pregătește ușor și este delicios.
-pentru blat (23 cm): 130g ciocolată neagră (50% cacao) 80g cafea fierbinte 150g iaurt grecesc 130g ulei 3 ouă mari 200g făină 180g zahăr 60g cacao 5g praf de copt 2g sare -pentru cremă: 500g căpșuni 500g mascarpone 500ml smântână pentru frișcă (36% grăsime) 120g zahăr măcinat 5g gelatină + 30ml apă rece -pentru ornat: 100g ciocolată neagră (50% cacao) 100ml smântână pentru frișcă fistic căpșuni inimioare de ciocolatăSe pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească. Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen. Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie pe orizontală în 3 foi. Se curăță de codiță și se spală 300g căpșuni, apoi se pasează cu blenderul vertical și se pun la fiert cu 2 linguri de zahăr, pentru 5-10 minute. Se lasă să se răcorească sosul de căpșuni. Se mixează smântâna pentru frișcă cu crema mascarpone și zahărul. Se adaugă sosul de căpșuni răcit și se omogenizează. Se hidratează gelatina granule în 30ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se topește pe baie de aburi și se lasă să se răcorească, apoi se adaugă 2 linguri din crema de căpșuni, se omogenizează și apoi se adaugă peste crema de căpșuni și se omogenizează cu o spatulă.
Se curăță de codiță și se spală 200g căpșuni, apoi se taie cubulețe și se adaugă peste crema de căpșuni. Se montează un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat cu folie de acetat) și se toarnă 1/3 din crema de căpșuni și se nivelează, apoi adaugă al doilea blat, se toarnă 1/3 din crema de căpșuni și se nivelează, apoi se adaugă al treilea blat. Se toarnă restul cremei, se nivelează și se dă la rece pentru minim 3-4 ore până când se întărește (sau peste noapte). Se îndepărtează inelul reglabil de tort și folia de acetat. Dacă nu ați folosit folie de acetat se trece un cuțit prin apă fierbinte și apoi se trece pe marginea cremei înainte de a desprinde inelul reglabil. Se încălzește smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort. Se decorează tortul după imaginație cu fistic și căpșuni.
Se lasă la rece minim o oră și apoi se poate servi.
Ingrediente Desert tort cu capsuni si ciocolata
-pentru blat (23 cm):
130g ciocolată neagră (50% cacao)
80g cafea fierbinte
150g iaurt grecesc
130g ulei
3 ouă mari
200g făină
180g zahăr
60g cacao
5g praf de copt
2g sare
-pentru cremă:
500g căpșuni
500g mascarpone
500ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)
120g zahăr măcinat
5g gelatină + 30ml apă rece
-pentru ornat:
100g ciocolată neagră (50% cacao)
100ml smântână pentru frișcă
fistic
căpșuni
inimioare de ciocolată