Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

 

INGREDIENTE
Choux 60 g unt cu 80 grasime 1/2 lingurita sare 1 lingurita zahar 120 ml apa 2 oua 70 g faina Blat 5 oua 5 linguri apa 5 linguri ulei 5 linguri zahar 8 linguri faina 1 praf de copt esenta de vanilie Crema pt choux 200 g mascarpone 2 linguri zahr pudra 200 ml frisca esenta de vanilie coaja rasa de lamaie Mousse de caramel 3 galbenusuri 150 ml lapte 300 g ciocolata cu caramel 300 g frisca 1 plic gelatina granule 3 linguri zahar Decor 200 g ciocolata neagra 100 g migdale 100 ml frisca

Choux-intr-o cratita adaugam untul, apa si punem pe foc pana ce ajunge in punctul de fierbere, adaugam faina amestecata cu sare si zahar.

Amestecam cu o lingura de lemn pana ce se incorporeaza faina. Adaugam pe rand ouale amestecand bine dupa fiecare.

Cu ajutorul unui pos formam gogosele mici care le vom coace 15 min la 200 grade C, dupa care reducem temperatura la 180 grade C si le mai coacem inca 25 min aproximativ.

Le lasam sa se raceasca inainte sa le umplem.

Blatul-mixam albusurile spuma cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea densa.

Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul si apa, mixam pana ce se omogenizeaza. Cernem faina cu praful de copt, adaugam esenta, coaja rasa de lamaie si cu paleta amestecam cu miscari de jos in sus pana ce se omogenizeaza.

Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dam la cuptorul incalzit pana ce trece testul scobitoarea.

Lasam sa se raceasca dupa care il taiem in 2.

Mousse de caramel-galbenusurile le amestecam cu lapte, zaharul si punem pe foc, amestecand continuu pana ce se ingroasa ca o budinca; adaugam ciocolata si amestecam pana ce se omogenizeaza.

Lasam sa se raceasca la temperatura camerei si adaugam gelatina hidratata, amestecam bine pana ce se omogenizeaza.

Crema de mascarpone-mixam mascarponele cu zaharul pana ce se omogenizeaza, adaugam frisca batuta, esenta si coaja rasa de lamaie, amestecam pana ce se omogenizeaza.

Ansamblare-pe un platou asezam inelul de la tava in care am copt blatul, asezam folie pe ea si asezam prima foaie de blat-insiropam(eu am folosit compot de ananas). Adaugam mousse de caramel cca de 1 deget grosime, dam la rece 5 min.

Intre timp umplem choux-urile cu crema de mascarpone.

Asezam choux-urile peste caramel, turnam 1/2 mousse de caramel, sa acopere choux-urile. Dam la rece 30 min.

Adaugam a 2 foaie de blat, insiropam, imbracam tortul cu restul de mousse, adaugam al 2 lea rand de choux si dam la rece 30 min.

Decor-topim ciocolata cu frisca, adaugam migdalele tocate, amestecam bine pana ce se omogenizeaza.

Scoatem tortul si turnam glazura deasupra, dam la rece peste noapte.

Ingrediente Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

Choux

60 g unt cu 80 grasime

1/2 lingurita sare

1 lingurita zahar

120 ml apa

2 oua

70 g faina

Blat

5 oua

5 linguri apa

5 linguri ulei

5 linguri zahar

8 linguri faina

1 praf de copt

esenta de vanilie

Crema pt choux

200 g mascarpone

2 linguri zahr pudra

200 ml frisca

esenta de vanilie

coaja rasa de lamaie

Mousse de caramel

3 galbenusuri

150 ml lapte

300 g ciocolata cu caramel

300 g frisca

1 plic gelatina granule

3 linguri zahar

Decor

200 g ciocolata neagra

100 g migdale

100 ml frisca

Categorii