Desert tort cu ciocolata si afine
Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort cu ciocolata si afine
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cu ciocolata si afine
Un tort la comandă pentru un bărbat peste 50 de ani! Tortul a fost apreciat de toti invitatii si super gustos!
Pentru blatul alb (21cm): 4 oua 120 g vechi 30 ml ulei 40 ml lapte esență de vanilie după gust putina sare 120g faina 1 lingurita praf de copt Pentru blatul de cacao: (21cm) 2 oua 60g vechi putina sare esenta de rom 50g faina 10 g cacao 1 lingurita praf de copt Pentru sirop: apa + zahar + vanilie Pentru mousse de ciocolata cu lapte: 200 g ciocolata cu lapte 200 ml frisca lichida fierbinte 200 ml frisca lichida rece 6 g granule de gelatină sau 3 foi de gelatină apă rece 3 banane Pentru mousse de afine: 300 g piure de afine îndulcit (chit) 4 foi de gelatina 300ml smantana pentru frisca + zahar pudra 10-15 choux à la creme umplute cu crema de vanilie (eu le-am facut acasa, dar se pot cumpara) PS: AM FOLOSIT 600G VACI CONGELATATE + 250G ZAHAR, punem impreuna pe foc pana se topeste zaharul, apoi le dam prin blender, apoi prin sita. Folosim cat avem nevoie, restul il tinem la congelator. Crema de nivelare: Cantitatea este suficienta pentru o prajitura cu inaltimea de la 20 cm pana la 7 cm 60 g unt moale (temperatura camerei) - 250 g branza Philadelphia - 150 g zahar pudra Opțional: vanilie, colorantPentru blatul de vanilie: Separam ouale, amestecam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, iar cand avem o bezea ferma si stralucitoare oprim mixerul si foloseste un tel. Adaugam galbenusurile si amestecam de jos in sus, apoi punem faina cu praful de copt cernut in 2 transe si amestecam usor pana obtinem o compozitie groasa, iar la final adaugam uleiul, laptele si vanilia si amestecam din nou pana obtinem un pufos. consistenta si aerata. Se toarna compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 21cm si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30-40 de minute sau se face testul cu o scobitoarea. Cand este gata, se lasa sa se raceasca si se taie in 2 felii egale.
Pentru blatul de cacao: Separam ouale, batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, apoi cu telul amestecam ingredientele uscate si cernute in 2-3 transe si cu miscari usoare de jos in sus se omogenizeaza compozitia. , iar la final adaugati esenta de rom dupa gust. Se toarna compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 21cm si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 10-15 minute sau se face testul cu o scobitoarea. Cand este gata il lasam sa se raceasca si il taiem putin pana scoatem o foaie de blat de aceeasi grosime ca si frunzele de vanilie. Sirop: adaugati apa si zaharul intr-un ibric si lasati pe foc pana da in clocot, apoi adaugati esenta de vanilie sau alte arome care va plac.
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte: Punem foile de gelatina in apa rece. Frisca lichida fierbinte o turnam peste ciocolata, lasam cateva secunse si amestecam pana omogenizam compozitia, adaugam foile de gelatina si amestecam pana cand sunt topite in totalitate. Trecem ciocolata printr-o sita si o amestecam cu frisca batuta cu putin zahar pudra si omogenizam.
Pentru mousse-ul de afine: Punem foile de gelatina in apa rece. Incalzim coulis-ul de afine si adaugam foile de gelatina, amestecam pana la omogenizare si pana cand gelatina s-a topit, o trecem printr-o sita si o amestecam cu frisca batuta cu putin zahar pudra, apoi omogenizam totul foarte bine.
Asamblare: Pe un platoul asezam prima foaie de vanilie, asezam un inel detasabil cu folie de acetata de jur-imprejur, insiropam, turnam jumamate din mousse-ul de ciocolata, asezam 3 banane curatate si taiate pe lungime apoi punem restul de mousse. Asezam blatul de cacao si dam totul la rece 20min. Pe urma insiropam blatul maro, turnam mousse-ul de afine si in interiorul cremei adaugam cateva prajiturele de profiterol umplute cu vanilie. Eu le-am facut in casa cu o zi inainte, dar voi le puteti cumpara sau sa le evitati daca nu doriti! Adaugam si ultima foaie, apoi dam tortul la rece pana a doua zi.
Inainte de a acoperi tortul cu crema sa nu uitam sa insiropam si ultimul blat de vanilie!!! Pentru crema de nivelare: Mixam untul moale, adaugam crema de branza, omogenizam si la final zaharul il punem in 3 transe si mixam dupa fiecare. Vom obtine o crema legata si perfecta pentru nivelare. Cand il acoperim, punem un strat foarte subtire, dam la rece 30 min, apoi il acoperim cu restul de crema. Ornam dupa bunul plac!
Ingrediente Desert tort cu ciocolata si afine
Pentru blatul alb(21cm) :
4 oua
120g zahar
30ml ulei
40ml lapte
esenta de vanilie dupa gust
putina sare
120g faina
1 lingurita praf de copt
Pentru blatul de cacao:(21cm)
2 oua
60g zahar
putina sare
esenta de rom
50g faina
10g cacao
1varf de lingurita praf de copt
Pentru sirop:
apa+zahar+vanilie
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
200g ciocolata cu lapte
200ml frisca lichida fierbinte
200ml frisca lichida rece
6g gelatina granule sau 3 foi gelatina
apa rece
3 banane
Pentru mousse-ul de afine:
300g de piure de afine indulcit (coulis)
4 foi de gelatina
300ml smantana pentru frisca rece+ zahar pudra
10-15 choux à la creme umplute cu crema de vanilie (eu le-am facut in casa, dar se pot cumpara)
PS: AM FOLOSIT 600G AFINE CONGELATE + 250G ZAHAR, puse impreuna pe foc pana se topeste zaharul, apoi le trecem prin blender, apoi prin sita. Folosim cat avem nevoie, restul pastram la congelator.
Crema pentru nivelare: Cantitatea este sufucienta pentru un tort de 20cm la 7cm inaltine
60g de unt moale (temperatura camerei)
- 250g branza Philadelphia
- 150g de zahar pudra
Optional: vanilie, colorant