Desert tort cu ciocolata si cirese

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort cu ciocolata si cirese

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort cu ciocolata si cirese

 

Acesta a fost tortul de ziua mea, l-am facut cu mult blat, dupa cum imi place mie si bineinteles cu aromele si fructele preferate, doar a fost al meu :))...cu toate astea s-a mancat foarte repede, le-a placut la toti, vorba aia cine refuza ceva dulce de casa ;) Sper sa va inspire!

Pentru blaturile de vanilie: (x2) Am facut acest blat de 2 ori pentru a obtine 4 foi in tava de 21cm 4 oua 120g zahar 30ml ulei 40ml lapte esenta de vanilie dupa gust putina sare 120g faina 1 lingurita praf de copt Pentru mousse-ul de staciatella: 150g ciocolata alba 110ml lapte esenta de vanilie 2 foi de gelatina 150ml smantana pt frisca 1 lingurita zahar pudra vanilat Dr. Oetker 30gr ciocolata neagra rasa Pentru mousse-ul de ciocolata: 100 g ciocolata cu lapte 30 ml lapte 1 foi de gelatina 130 ml frisca lichida 1 lingura zahar pudra vanilat Pentru insertia de cirese in tava de 16cm 200g cirese (eu am folosit congelate) 80g zahar 4g gelatina + apa Pentru mousse-ul de whisky 1 galbenus 25 g zahar esenta de vanilie dupa gust 100 ml lapte 1.5 foi de gelatina sau 2.5 g gelatina granule + apa rece 50 ml crema de whisky Bailey's 125 g smantana pentru frisca 1 lingura zahar pudra Sirop: (cantitatile in functie de cat de insiropat il doriti) apa esenta de vanilie zahar dupa gust Crema de nivelare: 100g unt la temperatura camerei 100g zahar pudra 300g crema de branza optional putin colorant galben pentru decor Pentru decor am facut o cupa/vaza din caramela: 110g zahar 50g sirop de glucoza 35g apa colorant galben In plus: macarons facuti de mine si fluturasi pentru decor!:x

Pentru blat: Separam ouale, albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, iar cand am obtinut o bezea ferma si lucioasa, oprim mixerul si folosim un tel. Adaugam galbenusurile si le omogenizam de jos in sus, pe urma punem faina cu praful de copt cernute in 2 transe si amestecam usor pana obtinem o compozitie grosuta, iar la finam adaugam uleiul, laptele si vanilia si amestecam din nou pana obtinem o consistenta pufoasa si aerata. Turnam compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 21cm si dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 30-40 minute sau facem testul cu o scobitoare. Cand este gata il lasam sa se raceasca si il taiem in 2 felii egale mai grosute sau 3 mai  subtiri, daca nu vreti sa mai faceti inca un blat, (dar atentie...blatul este super pufos).   Eu am mai facut inca un blat identic pentru a obtine 4 foi grosute!!! Siropul:      Incalzim apa cu zaharul pana ajunge la punctul de fierbere, apoi stingem focul si punem vanilia, amestecam si lasam sa se racoreasca.   Pentru mousse-ul de ciocolata straciatella:  Hidratam gelatina in apa rece.   Laptele il incalzim bine impreuna cu putina esenta de vanilie, apoi il turnam peste ciocolata alba rupta bucatele, iar cand s-a racorit punem gelatina si amestecam. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra vanilat pana devine ferma si pufoasa, apoi o amestecam cu ciocolata alba. La final punem ciocolata neagra taiata marunt. Pentru insertia de cirese: Cu o seara inainte am facut aceasta insertie de cirese pentru a economisi timp, la congelator nu se strica: :)) Am incalzit bine cirele cu zaharul, cand s-au racorit putin am adaugat gelatina hidratata in apa rece si l-am turnat intr-o tava de 16cm tapetata pe toata suprafata cu folie de plastic, iar cand a ajuns la temperatura camerei l-am dat la frigider pentru 1 ora, atat cat sa se intareasca, apoi am scos-o din tava si cu ajutorul foliei de plastic am acoperit bine "foaia" de cirese si am pus-o la congelator pana in momentul montarii tortului!!!   Pentru mousse-ul de ciocolata:   Punem foaia de gelatina la hidratat in apa rece. Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foaia de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei.  Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam. Pentru mousse-ul de whisky: Hidratam gelatina in apa rece, cat sa o acopere in totalitate. Galbenusul il mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea. Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc. Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenus amestecand energic. Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate. Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos. Pentru crema de nivelare: Mixam untul moale impreuna cu zaharul pudra, adaugam crema de branza, putin cate putin pana obtinem o crema pufoasa si aerata, bine legata si perfecta pentru nivelare. Cand il acoperim, punem un strat foarte subtire, dam la rece 30 min, apoi il acoperim cu restul de crema, optionam puteti pastra putina crema pentru a o colora si a o decora dupa bunul plac! Eu am ales un decor simplu si am facut o caramela/ cupa/ vaza cum vreti sa o denumiti, le-am incalzit toate intr-un ibric pana am obtinut o caramela ( am folosit termometru pana a ajuns la 155-160°C, apoi am turnat siropul pe un covoras de silicon, apoi am pus covorasul pe un pahar cu "gura mare" si am strans putin capetele pentru un model mai frumos (m-am ajutat de carlige de rufe :)) ) si am lasat asa 20 minute sau pana s-a intarit.  Asamblare: Pe un platoul asezam prima foaie de blat, asezam un inel detasabil cu folie de acetata de jur-imprejur, insiropam, turnam mousse-ul de straciatella, dam la rece 10 minute, pe urma al doilea blat, insiropam, mousse-ul de ciocolata , in interiorul mousse-ului punem insertia de cirese scoasa atunci de la congelator, dam la rece 10 minute, a treia foaie de blat vanilat, insiropam, mousse-ul de whyski, dam la rece 30 minute si apoi punem si ultima foaie de blat, insiropam si dam tortul la rece pana a doua zi. A doua zi il invelim in crema de branza si il decoram dupa bunul plac! Sper sa va inspire!  

Ingrediente Desert tort cu ciocolata si cirese

Pentru blaturile de vanilie: (x2) Am facut acest blat de 2 ori pentru a obtine 4 foi in tava de 21cm

4 oua

120g zahar

30ml ulei

40ml lapte

esenta de vanilie dupa gust

putina sare

120g faina

1 lingurita praf de copt

Pentru mousse-ul de staciatella:

150g ciocolata alba

110ml lapte

esenta de vanilie

2 foi de gelatina

150ml smantana pt frisca

1 lingurita zahar pudra vanilat Dr. Oetker

30gr ciocolata neagra rasa

Pentru mousse-ul de ciocolata:

100 g ciocolata cu lapte

30 ml lapte

1 foi de gelatina

130 ml frisca lichida

1 lingura zahar pudra vanilat

Pentru insertia de cirese in tava de 16cm

200g cirese (eu am folosit congelate)

80g zahar

4g gelatina + apa

Pentru mousse-ul de whisky

1 galbenus

25 g zahar

esenta de vanilie dupa gust

100 ml lapte

1.5 foi de gelatina sau 2.5 g gelatina granule + apa rece

50 ml crema de whisky Bailey's

125 g smantana pentru frisca

1 lingura zahar pudra

Sirop: (cantitatile in functie de cat de insiropat il doriti)

apa

esenta de vanilie

zahar dupa gust

Crema de nivelare:

100g unt la temperatura camerei

100g zahar pudra

300g crema de branza

optional putin colorant galben pentru decor

Pentru decor am facut o cupa/vaza din caramela:

110g zahar

50g sirop de glucoza

35g apa

colorant galben

In plus: macarons facuti de mine si fluturasi pentru decor!:x

Categorii