Desert tort cu crema de castane si crema de portocale - reteta nr. 1000

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu crema de castane si crema de portocale - reteta nr. 1000

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort cu crema de castane si crema de portocale - reteta nr. 1000

 

Ta-taamm! Am ajuns in sfarsit la reteta cu numarul 1000! Yupiiii! :))) A fost greu pana aici dar de acum incolo si mai greu! :P Glumesc...:) Ma bucur ca am ajuns la aceasta performanta alaturi de voi, dragi bucatarasi! Pentru unii o fi un fleac, pentru mine e ceva ...wow! Asa ca am ales pentru a marca reteta cu nr. 1000 un tort, un tort la care m-am gandit mult cum sa-l fac. Initial am zis ca-l fac intr-un fel, m-am razgandit, am revenit la ideea initiala ... nehhh, nici vorba. Am ajuns la varianta asta de tort, neavand nimic din ce am vrut sa fac initial. Inainte cu 2 zile cumparasem un pachet cu piure de castane cu gandul sa-l servesc ca atare (hmmm, cat e de bun). Am facut blatul de tort si inca nu stiam cum il voi umple. :))) Dintr-o data mi-am amintit de piureul de castane. Zic: asta e, cea mai buna crema! Imi trebuia o a doua crema pe care am zis ca o fac de ciocolata. Dar ... mi-au ramas 2 galbenusuri de la macarons care nu trebuiau irosite. Siii ... asa am ajuns la crema de portocale.  Pot sa va zic ca e o combinatie de arome dementiala. Daca va place piureul de castane ... e fix ce va trebuie. Maine cred ca merg si mai iau un pachet de piure de castane sa-l mananc gol ca imi ploua in gura la cat am vorbit de el.:))) "Retete festive de iarna"

 

INGREDIENTE

Blatul:

6 oua un praf de sare 12 lg rase de zahar 10 lg faina alba 2 lg cacao 1 lgt praf de copt 2 lg ulei 3 lg apa rece

Crema de portocale:

2 galbenusuri 2 lg zahar 1 plic zahar vanilat 125 ml fresh de portocale (de la 2 portocale mi-a iesit) 1 lgt amidon 250 g mascarpone 150 ml frisca

Crema de castane:

250 g piure de castane 300 ml frisca

Pt. insiropat:

250 ml apa 3 lg zahar coaja rasa de lamaie sau portocala, bio

Pt. ornat:

80 g ciocolata cu arahide 2 lg lapte 100 g ciocolata amaruie 4-5 lg frisca 250 g mascarpone 100 ml frisca macaronsi

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma densa, lucioasa. Se adauga apa rece si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi se toarna peste albusuri. Se amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza. Faina, cacaua si praful de copt se amesteca si se dau prin sita. Se incorporeaza in spuma in 2-3 reprize. Se toarna blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30-35 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se lasa la racit pe un gratar. Cand este rece complet, se taie in 3 parti.

Se prepara siropul. Se pune apa cu zaharul sa fiarba 5 minute, apoi se ia de pe foc si se adauga coaja rasa de lamaie. Se lasa la racit.

Crema de portocale: Intr-o cratita cu fundul dublu, se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana devin spumoase. Se pune pe foc si se amesteca continuu pana incepe sa se ingroase. se toarna cate putin din sucul de portocale. Intr-un bol se dizolva amidonul cu 2 lg din sucul de portocale. Se toarna peste crema si se amesteca. Se lasa pe foc pana incepe sa se lege crema, sa se ingroase usor. Se ia de pe foc si se lasa la racit.

Intr-un bol se mixeaza mascarponele cu frisca. Se adauga cate putin din crema de portocale si se mixeaza bine dupa fiecare. Se lasa deoparte.

Crema de castane: Se bate frisca dar nu foarte tare. Se adauga piureul de castane taiat bucati, in 2-3 reprize. Se mixeaza bine dupa fiecare. Se lasa deoparte.

Asamblare tort: Pe un platou se asaza partea de blat care a fost deasupra. Se insiropeaza si se unge cu crema de castane, pastrand din ea 5-6 lg pentru ornat. Se asaza blatul al doilea, se insiropeaza si se unge cu crema de portocale, la fel pastrand si din aceasta 2-3 lg pentru ornat. Se asaza deasupra blatul care a fost dedesubt, fiind perfect nivelat. se insiropeaza bine si acesta.

Cu crema de castane pastrata se unge partea de deasupra a tortului, iar pe margini se unge alternativ si cu crema de cstane si cu crema de portocale. Se da la rece pentru o ora.

Se topeste ciocolata cu alune impreuna cu laptele. Cu ajutorul unei lingurite se toarna ciocolata pe margini, controland fluxul de picurare.

Se topeste ciocolata amaruie cu frisca, se omogenizeaza bine, se lasa usor sa se racoreasca apoi se toarna deasupra tortului, nu toata, se pastreaza din ea 2 lg. Se da din nou la rece pentru jumatate de ora.

Mascarponele se mixeaza cu frisca si se adauga si cele 2 lg de ciocolata pastrata. Cu aceasta crema se fac moatze dupa imaginatia fiecaruia. Nu am folosit toata crema la tort, am umplut si cativa macaronsi cu ea.

Pofta buna!

Ingrediente Desert tort cu crema de castane si crema de portocale - reteta nr. 1000

6 oua

un praf de sare

12 lg rase de zahar

10 lg faina alba

2 lg cacao

1 lgt praf de copt

2 lg ulei

3 lg apa rece

2 galbenusuri

2 lg zahar

1 plic zahar vanilat

125 ml fresh de portocale (de la 2 portocale mi-a iesit)

1 lgt amidon

250 g mascarpone

150 ml frisca

250 g piure de castane

300 ml frisca

250 ml apa

3 lg zahar

coaja rasa de lamaie sau portocala, bio

80 g ciocolata cu arahide

2 lg lapte

100 g ciocolata amaruie

4-5 lg frisca

250 g mascarpone

100 ml frisca

macaronsi

Categorii