Desert tort cu crema de ciocolata, capsuni si fructe
Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu crema de ciocolata, capsuni si fructe
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cu crema de ciocolata, capsuni si fructe
De ziua Larisei i-am pregatit un tort asa cum a vrut ea, neaparat sa aiba cat mai multa ciocolata si fructe si diverse. A iesit o prajitura delicioasa!
Pt. grâu:
8 ouă un vârf de cuțit de sare 16 lg zahăr 2 lg apa rece 1 lgt esență de vanilie 3 lg ulei 13 lg faina alba 3 lg cacao 1/2 plic praf de coptCrema de ciocolata:
100 g ciocolata cu lapte 50 g ciocolată neagră 300 ml smantana pentru frisca 250 g mascarpone fructe: cirese si zmeuraCrema de capsuni:
350 g căpșuni 100 g zahar (sau dupa gust) 1 plic de gelatină 50 ml apă rece 250 g mascarpone fructe: capsuni si bananePt. ornat:
500 ml smantana pentru frisca 3 lg pudră veche colorant roșu în gel fructe avem nevoie si de sirop pentru sirop (apa + zahar + aroma preferata)De sus: Separați ouăle. Albusurile se bat spuma cu praful de sare. Se adauga zaharul pe rand si se amesteca pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Adaugam esenta de vanilie si apa rece si mai amestecam putin. Se amestecă gălbenușurile cu uleiul și se toarnă peste spumă. Este incorporat. Faina, cacao si praful de copt se amesteca si se incorporeaza in spuma in 2-3 reprize. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda, de 26 cm diametru, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Tăiați în 3 părți.
Crema de ciocolata: Topiti ciocolata in 200 ml frisca. Se amestecă bine pentru omogenizare. Se lasa sa se raceasca 2 ore. Dupa racire se amesteca pana se obtine o crema groasa.
Separat, amestecați mascarpone cu 100 ml smântână. Se adauga putina crema de ciocolata si se amesteca. Se lasa sa se raceasca pana in momentul asamblarii prajiturii.
Crema de capsuni: Se spala capsunile, se curata si se pun intr-o cratita cu zaharul. Se fierbe 5 minute, pana cand fructele incep sa se inmoaie si lasa un sirop. Dați deoparte, lăsați să se răcească puțin apoi amestecați până obțineți un piure.
Gelatina se hidratează cu apă. După hidratare, se pune peste piureul cald și se amestecă energic până se dizolvă complet granulele de gelatină. Se amestecă mascarpone. Adăugați puțin din piureul de căpșuni bine răcit. Se lasa la racit pana la utilizare.
Pregătește un sirop din apă, zahăr și aroma ta preferată. Am pus coaja de lamaie rasa.
Asamblare tort: Așezați primul blat pe o farfurie. Este siropos. Se unge cu crema de ciocolata. Pune fructe deasupra: cirese si zmeura. Se pune al doilea blat, se siropeaza si se pune crema de capsuni. Pune deasupra capsunile si bananele feliate. Se pune ultimul blat siropos. Se lasa la rece cel putin 2 ore.
Smântâna se amestecă cu zahărul pudră până devine mai consistentă. O parte din cremă se amestecă cu gel colorant pentru decor.
Se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu frisca colorata dupa imaginatie, se asaza deasupra fructelor si se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Ingrediente Desert tort cu crema de ciocolata, capsuni si fructe
8 oua
un praf de sare
16 lg zahar
2 lg apa rece
1 lgt esenta de vanilie
3 lg ulei
13 lg faina alba
3 lg cacao
1/2 plic praf de copt
100 g ciocolata cu lapte
50 g ciocolata amaruie
300 ml smantana pt frisca
250 g mascarpone
fructe: cirese si zmeura
350 g capsuni
100 g zahar (sau dupa gust)
1 plic gelatina
50 ml apa rece
250 g mascarpone
fructe: capsuni si banane
500 ml smantana pt frisca
3 lg zahar pudra
colorant gel rosu
fructe
mai avem nevoie si de sirop pt insiropat (apa+zahar+aroma preferata)