Desert tort cu fructe de padure, pere si smochine
Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort cu fructe de padure, pere si smochine
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cu fructe de padure, pere si smochine
Un tort feminin și elegant cu 2 foi cu nucă, 2 foi roșii, cremă de zmeură, cremă de mure, cremă de afine, la final îmbrăcat în culori vesele și decorat cu pere poașate în sirop cu vin și smochine.
INGREDIENTE
Pentru blaturi:
Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, îndulcitorul şi apa de flori de portocal, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca măcinată şi făina. Compoziţia se separă în două vase: jumătate rămâne cu nucă, jumătate se amestecă împreună cu colorantul roșu și cacaoa.
Se torn aluaturile în două forme rotunde, de același diametru, pregătite cu hârtie de copt.
Se dau la cuptorul preîncăzit, la foc mediu, până trec testul scobitorii. Eu am copt blatul cu nucă 25 minute, iar cel roșu a avut nevoie de 30 de minute.
Se lasă la răcit.
Pentru sirop:
Se pun la fiert apa, vinul și zahărul brun. Când fierbe, se adaugă fructele spălate și se lasă să fiarbă până când fructele se pătrund (dar să nu se înmoaie). Se dă de pe foc și se lasă la răcit. Para se scoate, se decojește și se taie cuburi mici.
Pentru creme:
Mai întâi se pregătește o bază de vanilie: se amestecă pe foc mic, cu un tel, gălbenușurile cu sarea, făina, vanilia și laptele. Nu am pus deloc zahăr pentru că voi folosi, mai departe, frișcă și gemuri. Când s-a îngroșat ca o budincă, se dă de pe foc, se încorporează untul. După ce s-a răcit, se adaugă frișca bătută moale.
Crema se împarte în 3 boluri, amestecând cu gemul de zmeură, gemul de mure, respectiv de afine.
Montare și decor:
Se taie fiecare blat în două foi și se însiropează.
Se montează alternând blaturile colorate cu cremele, astfel: blat cu nucă, cremă de zmeură, blat roșu, crema de mure, blat cu nucă, crema de afine și blatul roșu. Nu uitați să adăugați cuburile de pară pe cremă și să le presați ușor cu degetele în cremă.
Se dă la frigider 30 de minute.
Se bate frișca lichidă împreună cu crema mascarpone, apoi crema obținută se împarte în mai multe boluri, în funcție de câte culori doriți să folosiți: alb, piersică, roșu și galben (folosind turmericul dizolvat în apă fierbinte).
Se îmbracă tortul în cremele colorate, se decorează cu flori, confetti, smochine și cuburi de pară (cea din sirop).
Opțional: pentru urare, se adaugă puțină cacao în cremă și se scrie urarea cu poșul.
Se dă la rece până la servire.
Diametru formă de copt: 18 cm
Poftă Bună!
Dacă vă place rețeta mea, o puteți găsi și pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/09/tort-cu-fructe-de-padure-pere-si.html
Ingrediente Desert tort cu fructe de padure, pere si smochine
pentru blaturi avem nevoie de:
5 ouă mari + 2 albușuri,
Un praf de sare,
5 ml îndulcitor,
½ linguriță apă de flori de portocal
3 linguri făină,
5 linguri nucă măcinată,
5 g praf de copt,
1 linguriță cacao,
Un vârf de cuțit colorant alimentar gel roșu Wilton,
pentru creme:
2 gălbenușuri,
Un praf de sare,
300 ml lapte,
2 linguri făină,
Un vârf de cuțit pudră de vanilie Bourbon,
40 g unt,
100 ml frişcă lichidă,
2 lingurițe gem de zmeură,
2 lingurițe gem de mure,
2 lingurițe gem de afine,
pentru sirop avem nevoie de: ·
300 ml apă,
100 ml vin alb,
2 lingurițe zahăr brun Demerara,
1 pară Santa Maria,
1 măr,
pentru decor:
300 ml frişcă lichidă,
250 g cremă mascarpone,
Un vârf de cuțit colorant alimentar gel piersică Wilton,
Un vârf de cuțit colorant alimentar gel roșu Wilton,
1/2 linguriță turmeric dizolvat într-o linguriță de apă fierbinte,
Confetti de zahăr,
3 smochine,
para din sirop, mărunțită