Desert tort cu jeleu de fructe de padure si crema mascarpone
Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu jeleu de fructe de padure si crema mascarpone
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cu jeleu de fructe de padure si crema mascarpone
Pentru ca a fost ziua fiului meu, m-am cam jucat cu torturile in acest weekend. Unul dintre ele este acesta cu jeleu de fructe si o crema delicioasa de mascarpone. Va invit cu drag la o felie virtuala!
INGREDIENTE
Pt. blat:
4 oua mari 100 g zahar un praf de sare 1 plic zahar vanilat 2 lg ulei 6 lg faina alba 2 lg cacao 1 lgt praf de coptSirop:
apa, zahar, coaja rasa de lamaiePt. jeleul de fructe de padure:
300 g fructe de padure congelate 500 ml apa 100 g zahar (sau dupa gust) 70 g amidonPt. crema de mascarpone:
500 g mascarpone 5 lg zahar pudra 200 ml smantana pentru frisca 2 lg zahar pudra esenta de vanilieMai este nevoie de:
ciocolata pentru decorBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi se toarna peste spuma. Se amesteca usor cu o spatula. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca. Se adauga peste spuma in mai multe reprize si se amesteca cu miscari usoare de jos in sus.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 23 cm. Se toarna compozitia, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata, blatul este copt. Se scoate din cuptor si se pune pe un gratar la racit. De preferat este sa se faca de cu seara iar a doua zi se taie in 3 parti egale.
Sirop: Se pune la fiert apa cu zahar dupa gust. Dupa ce da 2-3 clocote, se ia de pe foc si se lasa la racit. Se adauga coaja rasa de lamaie.
Jeleul de fructe: Fructele congelate se pun la fiert in apa, impreuna cu zaharul si se lasa sa dea cateva clocote. Se zdrobesc bine fructele apoi se strecoara si se dau prin sita pentru a indeparta samburii fructelor. Tot siropul obtinut se pune din nou pe foc. Intr-un bol se dizolva amidonul cu putina apa. Cand siropul incepe sa fiarba, se toarna amidonul si se amesteca cu un tel si se lasa pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca usor.
Pe un platou se pune un blat si se insiropeaza. Se toarna o treime din jeleu si se niveleaza. Se pune la rece pana se pregateste crema de mascarpone.
Crema de mascarpone: Intr-un bol se mixeaza mascarponele cu 5 lg de zahar pudra si esenta de vanilie. Separat se bate smantana pentru frisca cu 2 lg zahar pudra. Se incorporeaza usor cele 2, mascarponele cu frisca.
Se scoate platoul de la rece si se pune o treime din crema de mascarpone apoi se asaza al doilea blat. Se insiropeaza blatul si se pune jeleul de frcute. Se da cateva minute la rece apoi se pune crema de mascarpone. Se asaza ultimul blat, se insiropeaza, se pune restul de jeleu si deasupra restul de crema de mascarpone. Se da la rece pentru cel putin jumatate de ora. Se scoate si se rade deasupra ciocolata. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Ingrediente Desert tort cu jeleu de fructe de padure si crema mascarpone
4 oua mari
100 g zahar
un praf de sare
1 plic zahar vanilat
2 lg ulei
6 lg faina alba
2 lg cacao
1 lgt praf de copt
apa, zahar, coaja rasa de lamaie
300 g fructe de padure congelate
500 ml apa
100 g zahar (sau dupa gust)
70 g amidon
500 g mascarpone
5 lg zahar pudra
200 ml smantana pentru frisca
2 lg zahar pudra
esenta de vanilie
ciocolata pentru decor