Desert tort cu lemon curd si crema de ciocolata (Vali 61 )

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort cu lemon curd si crema de ciocolata (Vali 61 )

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort cu lemon curd si crema de ciocolata (Vali 61 )

 

E cu aniversare, maine 7 iul si vreo 61 de anisori.La multi ani, Vali !

 

INGREDIENTE
Blat diametru 18 cm 5 oua 5 linguri zahar 5 linguri nuca coapta si macinata 2 linguri faina Sirop 200 ml apa 50 ml zeama de lamaie 4 linguri zahar 2-3 picaturi esenta vanilie  Lemon curd 3 oua 150 ml zeama lamaie 135 g zahar 90 g unt coaja de la o lamaie Crema de ciocolata 200 g ciocolata neagra peste 50% cacao 200 ml smatana pentru frisca 100 ml frisca batuta Pentru decor coacaze rosii, visine, zmeura, agrise fulgi de ciocolata frisca batuta

Blat : Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare. Galbenusurile impreuna cu zaharul se mixeaza pana isi maresc volumul, se adauga nuca macinata si faina, se omogenizeaza, la final se incorporeaza albusurile batute spuma, cu miscari lente de jos in sus.Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt, diametrul de 18 cm, se pune amestecul in forma, se da forma la cuptorul preincalzit la 180 grade. Este gata cand trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor si apoi din forma si se lasa la racit, de preferat s afie facut cu o zi inainte, se taie mai bine blatul.

Sirop : Apa cu zaharul si zeama de lamaie se pun la fiert, se lasa sa dea in 2-3 clocote, apoi se trage de pe foc si se adauga picaturile de vanilie, se lasa la racit.

Lemon curd: Intr-o craticioara de inox se pun ouale cu zaharul, zeama de lamaie si jumatate din unt, se amesteca bine, apoi se pune craticoara pe baie de abur. Se amesteca continuu pana incepe sa se ingroase, pentru a verifica daca este suficient fiert, se ia o lingura se introduce in compozitie cu dosul ei, apoi se trage cu degetul, daca crema nu se uneste. este gata. Se da jos de pe baia de abur, se lasa 10 min sa se tempereze, apoi se incorporeaza si restul de unt. Se pune deasupra o folie alimentara, direct pe crema, ca sa nu faca crusta cat sta la racit.

Crema de ciocolata: Se rupe ciocolata in bucati mici, se adauga smantana pentru frisca, se aseaza craticioara pe baie de abur, se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste, nu trebuie sa atinga punctul de fierbere. Se lasa la rece cca 1 ora, in frigider, apoi se mixeaza bine, se adauga si untul moale si frisca batuta, se omogenizeaza bine.

Asamblare: Blatul de tort racit se taie in 4 parti, se aseaza prima parte de blat pe un platou, se insiropeaza bine, se intinde o parte din crema lemon crud, se niveleaza, apoi se aseaza a doua parte de blat, se insiropeaza, se intinde o parte din crema de ciocolata, apoi partea a treia de blat, se insiropeaza, se intinde din nou crema lemon crud,peste care se pune ultima parte de blat insiropat, se imbraca tortul cu crema de ciocolata. Se opreste un pic de crema pentru ornat . La baza tortului de jur imprejur se tapeteaza cu nuca macinata, apoi cu frisca si zmeura, deasupra pe tort se decoreaza cu fructe, visine, coacaze, agrise, zmeura si fulgi de ciocolata. Mi-am dorit sa iasa un tort cu gust intens de lamaie si ciocolata , eu zic ca se imbina perfect acrisorul cu gustul intens de ciocolata si fructele proaspete.

Ingrediente Desert tort cu lemon curd si crema de ciocolata (Vali 61 )

Blat diametru 18 cm

5 oua

5 linguri zahar

5 linguri nuca coapta si macinata

2 linguri faina

Sirop

200 ml apa

50 ml zeama de lamaie

4 linguri zahar

2-3 picaturi esenta vanilie 

Lemon curd

3 oua

150 ml zeama lamaie

135 g zahar

90 g unt

coaja de la o lamaie

Crema de ciocolata

200 g ciocolata neagra peste 50% cacao

200 ml smatana pentru frisca

100 ml frisca batuta

Pentru decor

coacaze rosii, visine, zmeura, agrise

fulgi de ciocolata

frisca batuta

Categorii