Desert tort cu mousse caise si ciocolata alba

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort cu mousse caise si ciocolata alba

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort cu mousse caise si ciocolata alba

 

Mi-am dorit pentru ziua fiului meu un tort racoritor, mai putin dulce. Am gasit o combinatie de caise(din compot de caise de la Lidl) si ciocolata alba, si un blat usor din albusuri(din resturi, cum zice sarbatoritul) si merisoare. A iesit  demential. Trebuie sa recunosc  ca am avut mari emotii cu genul acesta de tort.Ma gandeam cu groaza ca atunci cand se va decongela se va inmuia moussul. Nu a fost cazul. Singura problema a fost ca  atunci cand l-am bagat in congelator l-am acoperit cu marginile de la hartia de copt, usor srambe, deci asa a iesit si suprafata de sus. Nefiind neteda glazura nu s-a intins foarte bine si aspectul nu a fost chiar cel scontat.

 

INGREDIENTE
Blat: 200 gr albusuri 150 gr zahar pudra 2 linguri ulei 120 gr faina vanilie un praf de sare 5 gr praf de copt 200 gr merisoare congelate Mousse de caise si ciocolata alba: 350 gr caise din compot bine scurse 200 gr ciocolata alba 500 gr smantana de frisca 200 ml frisca lichida 2 linguri zahar pudra 15 gr gelatina Jeleu de caise: 300 gr caise din compot 150 ml zeama de la compot 10 gr gelatina Glazura oglinda de ciocolata alba: 100 ml apa 200 gr zahar pudra 100 ml frisca lichida 10 gr gelatina 150 gr ciocolata alba sirop de la compotul de caise pentru insiropat blatul margarete din foaie de napolitana pentru decor inimioare de ciocolata pentru decor

Pregatim mai intai jeleul de caise. Hidratatam gelatina in 60 ml sirop de la compot. Infierbantam restul siropului intr-un ibric, il dam jos de pe foc si punem gelatina hidratata. Mixam bine caisele si turnam amestecul cu gelatina. Omogenizam bine. Punem compozitia intr-o forma rotunde de 20 cm tapetata cu folie alimentara. Acoperim cu folie alimentara si dam la congelator pentru cateva ore. Pregatim blatul. Mixam albusurile cu un praf de sare pana face moturi. Adaugam zaharul si mixam pana se transforma intr-o bezea forma. Adaugam vanilia, uleiul, apoi cernem faina i praful de copt. Amestecam usor cu o spatula si turnam compozitia in 2 forme, una de 20 si cealalta de 22, tapetate cu hartie de copt pe fund si unse cu unt pe margine. Presaram deasupra merisoarele si dam formele la cuptor pana trec proba scobitorii sau vedem ca se desprind usor de pe margine. Scoatem formele si lasam blaturile sa se raceasca. Pregatim moussul de caise.Hidratam geltina in 60 ml apa. Punem frisca la foc si o infierbantam.Dam jos si punem gelatina in ea amestecand energic. Turnam frisca cu gelatina peste ciocolata alba si omogenizam. Intr-un castron batem smantana de frisca, dar nu trebuie sa fie ferma. Mixam caisele. Amestecam frisca cu piureul de caise si ciocolata cu gelatina. omgenizam bine compozitia. Montam tortul intr-o forma de 24. La baza formei punem folie alimentara. Peretii formei ar trebui sa fie foarte drepti, asa ca daca nu avem folie acetat improvizam cu hartie de copt pe care o lipim pe peretii interiori cu cate o picatura de crema sau ulei. Asezam blatul cel mare, copt in forma de 20 cm, pe care o insiropam usor cu sirop de la compot. Turnam mousse de caise cat sa acoperim blatul bine(cam jumatate) Asezam deasupra jeleul pe care l-am scos din congelator. Turnam mousse sa acoperim jeleul(jumatate din cat a ramas). Asezam blatul del mic, insiropat cu sirop de la compot, cu merisoarele in jos. Turnam restul de mousse, acoperim partea de deasupra cu o folie alimentara si dam la congelator pentru cateva ore sau de seara pana dimineata.Putem sa invelim forma in folie de aluminiu pentru a preveni scurgerea siropului de la tort in congelator. Pentru a pregati glazura oglinda pounem la fiet apa cu zaharul pudra. Hidratam gelatina in 60 ml apa rece. Dupa ce siropul a fiert 3-4 minute in clocot( a ajuns la 103 grade daca aveti termometru), il dam jos si adaugam gelatina. Amestecam energic, adaugam frisca si ciocolata. Mixam compozitia si o lasam la racit pana ajunge la 28 grade(daca aveti termometru). Compozitia trebuie sa se simta rece la mana , dar sa fie fluida. Scoatem tortul de la congelator, indepartam hartia de copt, inelul si il asezam pe un suport mai mic decat diametrul tortului deasupra unei tavi. Turnam glazura peste tort. Lasam cateva minute sa se intareasca si cu ajutorul unui cutit cu lama lata il asezam pe un platou. Ilpunem la frigider pentru cate ore pentru a se dezgheta. Ornam tortul dupa preferinta. Eu l-am ornat cu margarete si inimioare de ciocolata.

Ingrediente Desert tort cu mousse caise si ciocolata alba

Blat: 200 gr albusuri 150 gr zahar pudra 2 linguri ulei 120 gr faina vanilie un praf de sare 5 gr praf de copt 200 gr merisoare congelate Mousse de caise si ciocolata alba: 350 gr caise din compot bine scurse 200 gr ciocolata alba 500 gr smantana de frisca 200 ml frisca lichida 2 linguri zahar pudra 15 gr gelatina Jeleu de caise: 300 gr caise din compot 150 ml zeama de la compot 10 gr gelatina Glazura oglinda de ciocolata alba: 100 ml apa 200 gr zahar pudra 100 ml frisca lichida 10 gr gelatina 150 gr ciocolata alba sirop de la compotul de caise pentru insiropat blatul margarete din foaie de napolitana pentru decor inimioare de ciocolata pentru decor

200 gr albusuri

150 gr zahar pudra

2 linguri ulei

120 gr faina

vanilie

un praf de sare

5 gr praf de copt

200 gr merisoare congelate

350 gr caise din compot bine scurse

200 gr ciocolata alba

500 gr smantana de frisca

200 ml frisca lichida

2 linguri zahar pudra

15 gr gelatina

300 gr caise din compot

150 ml zeama de la compot

10 gr gelatina

100 ml apa

200 gr zahar pudra

100 ml frisca lichida

10 gr gelatina

150 gr ciocolata alba

sirop de la compotul de caise pentru insiropat blatul

margarete din foaie de napolitana pentru decor

inimioare de ciocolata pentru decor

Categorii