Desert tort cu mousse de ciocolata si fructe de padure
Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu mousse de ciocolata si fructe de padure
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cu mousse de ciocolata si fructe de padure
Pentru cei 11 anisori pe care Larissa i-a implinit luni, am pregatit un tort pe masura, cu ciocolata, cu mousse dulce acrisor de fructe de padure, zmeura, afine .... ce mai, un deliciu!
INGREDIENTE
Pt blat:
6 oua un praf de sare 180 g zahar 1 plic zahar vanilat 180 g faina alba 1 lgt praf de coptPt.sirop:
400 ml apa 2-3 lg zahar coaja rasa de lamaiePt. mousse de ciocolata:
220 g ciocolata amaruie Callebaut 60 ml apa fierbinte 350 ml frisca lichidaPt. mousse de fructe de padure:
370 g fructe de padure congelate 150 ml apa 3 lg zahar (sau dupa gust) 1 plic gelatina 80 ml apa rece 400 ml frisca lichidaPt. decor:
50 g ciocolata amaruie 30 g ciocolata cu lapte 3-4 lg frisca lichida zmeura, afine (de la congelator sau proaspete)Blatul: In bolul mixerului se pun ouale, praful de sare, zaharul si zaharul vanilat. Se mixeaza timp de 10-15 minute, pana isi tripleaza volumul. Faina se amesteca cu praful de copt apoi se toarna peste crema de oua in 2-3 reprize, amestecand cu o spatula pana la incorporare.
Se toarna compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm, tapetata cu hartie de copt.
Se introduce tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 10 minute, apoi se redecue la 180 de grade si se lasa 20-25 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate din cuptor, se lasa putin sa se racoreasca apoi se scoate din tava si se asaza pe un gratar pentru a se raci complet. Se taie in patru blaturi egale.
Siropul: se prepara un sirop din apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Se poate adauga mai mult zahar, dupa gustul fiecaruia. Se fierbe apa cu zaharul timp de 5 minute apoi se adauga coaja rasa de lamaie si se lasa la racit.
Mousse de ciocolata: Se pune ciocolata amaruie intr-un vas, la bain-marie, pana se topeste. Se ia de pe aburi si se adaga apa fierbinte. Se amesteca bine si se lasa la racit.
Intre timp se mixeaza frisca, dar nu de tot. Se adauga cate putin din ciocolata si se incorporeaza usor pana la final. Se amesteca cu miscari usoare, pentru a ramane aerata. Se pastreaza 3 lg din crema, separat.
Mousse de fructe de padure: Fructele congelate se pun la fiert in cei 150 ml apa. Se lasa sa dea 2-3 clocote, pana devin usor moi fructele apoi se dau prin blender. Se strecoara pentru a scapa de seminte si se pune sosul obtinut din nou la foc impreuna cu zaharul, pentru 5 minute.
Intre timp se pune gelatina la hidratat in cei 80 ml de apa rece.
Sosul se ia de pe foc si se lasa putin sa se racoreasca, 100 ml se pun deoparte, apoi se pune gelatina in restul de sos si se amesteca bine pana se dizolva complet. Se lasa apoi la racit.
Se mixeaza frisca si se incorporeaza putin cate putin sosul de fructe pentru a obtine o crema aerata. Se imparte in 2 parti egale.
Cei 100 ml de sirop se incorporeaza cu 150 ml frisca batuta pentru a obtine o crema cu care se va unge tortul.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza primul blat si se insiropeaza. Se pune in jurul lui un inel reglabil. Se toarna jumatate din cantitatea de mousse de fructe de padure, se niveleaza si se insereaza zmeura (congelata am avut eu). Se asaza apoi al doilea blat, se insiropeaza si se pune mousse-ul de ciocolata. Se insereaza in crema afinele (tot congelate am avut). Se pune al treilea blat, se insiropeaza si se pune restul de mousse de fructe. Se insereaza din nou zmeura si se asaza deasupra ultimul blat, insiropat. Se da la rece pana a doua zi.
Se scoate din frigider si cu un cutit subtire se trece de jur imprejurul inelului pentru a se desprinde usor si se indeparteaza inelul. Se unge tortul cu crema de frcute de padure.
Ciocolata amaruie si cea cu lapte se topeste impreuna cu frisca lichida. Se lasa putin sa se raceasca apoi se toarna deasupra, lasand sa curga usor si pe margini. Se fac moatze din mousse-ul de ciocolata ramasa si cea de frcute, se orneaza cu zmeura si se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Ingrediente Desert tort cu mousse de ciocolata si fructe de padure
6 oua
un praf de sare
180 g zahar
1 plic zahar vanilat
180 g faina alba
1 lgt praf de copt
400 ml apa
2-3 lg zahar
coaja rasa de lamaie
220 g ciocolata amaruie Callebaut
60 ml apa fierbinte
350 ml frisca lichida
370 g fructe de padure congelate
150 ml apa
3 lg zahar (sau dupa gust)
1 plic gelatina
80 ml apa rece
400 ml frisca lichida
50 g ciocolata amaruie
30 g ciocolata cu lapte
3-4 lg frisca lichida
zmeura, afine (de la congelator sau proaspete)