Desert tort cu pere, nuci si crema caramel

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort cu pere, nuci si crema caramel

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort cu pere, nuci si crema caramel

 

Zilele trecute am vazut un tort decorat asa si mi-a placut foarte mult. Așa că mi-am luat perele și am început să „construiesc” rețeta. Am pregatit un blat pufos cu nuca si cacao, o crema de caramel delicioasa si am fiert perele intr-un sirop aromat cu scortisoara si cuisoare. Este de preferat să fierbi niște pere de toamnă foarte tari. Ale mele nu erau din soiul acela foarte tare si le-am fiert putin mai putin. Rezultatul este minunat, delicios și plin de aromă. Perfect pentru a te pregăti de o zi de naștere, de sărbători sau pentru a face cadou unei persoane dragi.

Pentru blat: 4 oua 2 albusuri 5 linguri de îndulcitor de aur (sau 5 linguri de zahăr brut) 4 linguri ulei 5 linguri sanatoase 2 linguri cacao 4 linguri de faina 50 gr nuci tocate 1 lingurita praf de copt 1 lingurita bourbon de vanilie Pentru crema de caramel: 2 galbenusuri 2 linguri de îndulcitor de aur (sau 2 linguri de zahăr brut) 100 ml lapte 2 lingurite amidon 100 gr bomboane de ciocolata 1/2 borcan de crema de caramel crocanta 350 frisca Pentru pere fierte: 6 pere 800 ml apă 120 gr pudră de îndulcire (sau 120 gr zahăr) 1 baton de scortisoara 4-5 cuișoare 1 lingurita de vanilie suc de la o lămâie mică 40 gr ciocolata neagra fara zahar + 5 linguri lapte

De sus: Separați ouăle. Amesteca albusurile spuma cu un praf de sare. Adăugați treptat îndulcitorul, amestecați până când cristalele dispar și bezeaua este fermă. Intr-un bol amestecam galbenusurile, vanilia, uleiul si sana. Încorporați-le peste bezea, dar amestecați ușor. Cerneti faina, praful de copt si cacao, adaugati-le peste compozitia de mai sus. Se amestecă cu o paletă care se mișcă lentă. Se amestecă miezul de nucă tocat. Se unge cu unt o tava rotunda de 26 cm, se toarna blatul compozit si se niveleaza. Se da la cuptorul incins la 180 de grade pentru 17 minute. Cand este gata se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca.

Crema de caramel: Intr-un bol de inox amestecam galbenusurile cu indulcitorul, apoi adaugam laptele, amidonul si amestecam bine. Transferați vasul în baia de aburi, amestecați continuu până când îndulcitorul se topește și crema s-a îngroșat. Tăiați bomboana de ciocolată în bucăți. Luați crema de pe baia de aburi, adăugați ciocolata tocată și amestecați până se topește complet. Se acopera cu folie, se lasa sa se raceasca. Smântână rece, amestecați cam la jumătate. Adaugam crema de ciocolata, crema de caramel din borcan si amestecam pana obtinem o crema spumoasa.

Așezați blatul rece pe o farfurie, puneți în jurul lui un inel detașabil. Se toarnă crema, sau se nivelează. Lasam prajitura la rece 3-4 ore. L-am lăsat peste noapte. Pere fierte: Intr-o cratita pune apa, indulcitor, scortisoara, cuisoare, vanilie si zeama de lamaie. Transferați tigaia pe foc, fierbeți siropul până rămâne doar jumătate. Dovleceii se curata de coaja, se dau pe razatoare si se pun in sirop pentru aproximativ 10 minute. Daca folosesti pere foarte tari, pune-le si fierbe-le din momentul in care siropul incepe sa fiarba si fierbe-le 30-40 de minute. Atenție, nu trebuie să fie prea moi. Scoateți o farfurie cu o spatulă, lăsați-le să se răcească. Scoateți tortul de la rece, scoateți inelul. Puneți perele deasupra. Topiți ciocolata pe baie de aburi cu laptele, puneți-o într-un pos cu vârf subțire, stropiți perele cu ciocolată. Presărați puțin miez de nucă tocat, pune cateva frunze de menta si prajitura este gata! Poftă bună!

Ingrediente Desert tort cu pere, nuci si crema caramel

Pentru blat: 4 oua 2 albusuri 5 linguri indulcitor gold (sau 5 linguri zahar brut) 4 linguri ulei 5 linguri sana 2 linguri cacao 4 linguri faina 50 gr nuca tocata 1 lingurita cu varf praf de copt 1 lingurita vanilie bourbon Pentru crema caramel: 2 galbenusuri 2 linguri indulcitor gold ( sau 2 linguri zahar brut) 100 ml lapte 2 lingurite amidon 100 gr ciocolata caramella 1/2 borcan crema caramella crunchy 350 smantana pentru frisca Pentru perele fierte: 6 pere 800 ml apa 120 gr indulcitor pulbere (sau 120 gr zahar) 1 baton scortisoara 4-5 cuisoare 1 lingurita vanilie zeama de la o lamaie mica 40 gr ciocolata neagra fara zahar + 5 linguri lapte

4 oua

2 albusuri

5 linguri indulcitor gold (sau 5 linguri zahar brut)

4 linguri ulei

5 linguri sana

2 linguri cacao

4 linguri faina

50 gr nuca tocata

1 lingurita cu varf praf de copt

1 lingurita vanilie bourbon

2 galbenusuri

2 linguri indulcitor gold ( sau 2 linguri zahar brut)

100 ml lapte

2 lingurite amidon

100 gr ciocolata caramella

1/2 borcan crema caramella crunchy

350 smantana pentru frisca

6 pere

800 ml apa

120 gr indulcitor pulbere (sau 120 gr zahar)

1 baton scortisoara

4-5 cuisoare

1 lingurita vanilie

zeama de la o lamaie mica

40 gr ciocolata neagra fara zahar + 5 linguri lapte

Categorii