Desert tort cuburi de gheata
Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort cuburi de gheata
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort cuburi de gheata
Acest tort a fost facut pe comanda pentru un barbat de 51 de ani! Persoana care a facut comanda mi-a zis sa-l fac cum vreau si la arome si la aspect :) Eu zic ca m-am descurcat! :D Ei au fost foarte multumiti de rezultat si foarte apreciat!
INGREDIENTE
Pentru blatul de ciocolata:
Intr-un bol punem untul si ciocolata taiate marunt si le topim la micounda sau le punem intr-un ibric si le topim la foc mic (cum va este mai usor), apoi lasam sa se racoreasca. Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare. Punem faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine. La final, adaugam ciocolata topita cu untul si omogenizam. Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 30 minute. Cand este gata il lasam sa se raceasca complet. Pentru blatul verde: Separam albusurile de galbenus. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul. Adaugam faina cu praful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam esenta de vanilie si colorant verde. Compozitia rezultata o turnam in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt pentru 5-10 minute sau facem testul cu scobitoarea. Pentru blatul gri: Separam albusurile de galbenus. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul. Adaugam faina cu praful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam esenta de vanilie si colorant negru, asa am obtinut aceasta culoare de gri. Compozitia rezultata o turnam in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt pentru 5-10 minute sau facem testul cu scobitoarea. Pentru sirop: Incalzim apa cu zaharul atat cat sa se topeasca tot zaharul, stingem focul si adaugam esenta de vanilie in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul. Pentru mousse-ul de zmeura: Incalzim zmeura intr-un ibric, adaugm ciocolata alba bucatele mici pana se topeste, lasam sa se racoreasca. Hidratam gelatina in apa rece . Cand zmeura nu mai este fierbinte, adaugam gelatina hidratata, iar cand ajunge aproape de temparatura camerei punem si iaurtul, amestecam si lasam sa se raceasca complet. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma si aerata, apoi o unim cu crema de zmeura si omogenizam. Pentru mousse-ul de ciocolata: Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece. Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam. Pentru mousse-ul de whisky: Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate. Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea. Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc. Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic. Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate. Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos. Pentru cuburile de gheata: Punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa, apoi o topit cateva secunde la microunda sau la bain-marie. Sucul sprite il turnam intr-un bol, iar o parte (cam 200ml) il inclazim putin pentru a-l omogeniza cu gelatina hidratata, apoi il turnam peste celalalt, omogenizam, iar lichidul rezultat il turnam intr-o tava dreptunghiulara (yena am pus eu) si dam la frigider pana a doua zi. Cand s-a intarit, taiem cuburi aproximativ egale si le scoatem usor cu o paleta sau ce aveti la indemana si le asezati pe tort dupa plac. Asamblare: Am folosit o tava dreptunghiulara inalta, iar dupa fiecare crema dam la frigider pentru a se intari!!! Blat de ciocolata, insiropam, mousse de zmeura, blat verde, insiropam, mousse de ciocolata, blat gri, insiropam si la final mousse de whisky, dam la frigider pana a doua zi. Scoatem suportul din jurul tortului cu ajutorul unei spatule subtiri si invelim tortul pe margini intr-un strat foarte subtire de frisca si acoperim marginile cu piscoturi, iar pentru siguranta legam cu o banda tortul. Deasupra asezam dupa bunul plac cuburile de gheata si pentru ornament cele 3 sticlute de bautura! Sper ca va este de ajutor!
Ingrediente Desert tort cuburi de gheata
Pentru blatul de ciocolata:
120 g unt
100 g ciocolata (50% cacao)
150 g faina
6 oua
un praf de sare
175 g zahar
30 g cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
Blat gri:
4 oua mari sau 5 oua mici
putina sare
120 g zahar
120 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de vanilie
putin colorant negru
Blat verde:
4 oua mari sau 5 oua mici
putina sare
120 g zahar
120 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de vanilie
colorant verde
Sirop:
Apa+ zahar+vanilie
Pentru mousse-ul de zmeura:
300 g zmeura indulcita
100 g ciocolata alba
4 foi gelatina
100 g iaurt
300ml smantana naturala pentru frisca
1 lingura zahar pudra
Pentru mousse-ul de ciocolata:
200 g ciocolata cu lapte
130 ml lapte
2.5 foi de gelatina
230 ml frisca lichida
2 lingura zahar pudra vanilat
Pentru mousse-ul de whisky
2 galbenusuri
50 g zahar
esenta de vanilie dupa gust
200 ml lapte
3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule + apa rece
100 ml crema de whisky Bailey's
250 g smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra
Cuburi de gheata:
700 ml suc sprite
4 plicuri gelatina
In plus:
piscoturi
3 sticle martini
ciocolata si putin lapte pentru scris