Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice

 

Acesta a fost tortul nostru de revelion, de anul acesta. Dacă la Crăciun fac de obicei multe prăjituri și ciocolată de casă, pentru revelion mai pregătesc un tort, de preferat cu frișcă și fructe, ca să fie mai ușor, mai răcoros și mai plăcut, după mâncărurile consistente pe care le devorăm cu mare bucurie culinară la aceste frumoase sărbători de iarnă. De ani de zile, am două rețete de tort diplomat, de la aceeași colegă de cancelarie. Uitasem că aveam una și când am tot auzit-o că iar a făcut un asemenea tort, i-am cerut rețeta. Ea și-a amintit că-mi mai dăduse odată una, dar tot mi-a adus a doua zi ce i-am cerut. M-am mirat că deși veneau de la aceeași persoană, rețetele erau diferite. M-am gândit atunci că tot făcând torturi și-a reevaluat opinia, ceea ce am făcut și eu. Nu am urmat întocmai nici una din rețetele primite de la ea. Așa că această rețetă este rezultatul mai multora, pe care le-am trecut prin filtrul gândirii și al gustului personal, ceea ce s-a dovedit a fi o idee excelentă. Tortul este nu numai foarte frumos, dar și foarte aromat, răcoros și bun. Nu te mai saturi mâncând, pentru că este ușor, nu ”cade greu” la stomac și nu ai deloc senzația de ”prea plin”, oricât de mari ar fi feliile devorate, cu mare plăcere...

Ingrediente Desert tort Diplomat, cu stafide si fructe exotice

200 grame de pișcoturi de șampanie

5 gălbenușuri

230-250 grame de zahăr tos fin

2 plicuri de vanilie

500 ml de lapte dulce, fiert

15-18 grame de gelatină

100 grame de stafide

250 ml de smântână grasă, pentru frișcă

25-30 grame de zahăr pudră, pentru frișcă (o lingură)

1 plic de vanilie, pentru frișcă

2 linguri de amidon alimentar (opțional)

1-2 portocale

1-2 kiwi

2 banane

1 cutie de compot de ananas rondele

coaja răzuită fin, de la o portocală

Pentru sirop:

1 lingură de rom (37,5%)

1 lingură de esență de rom

4-5 linguri de sirop de la compotul de ananas

Categorii