Desert tort explozie de arome
Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort explozie de arome
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tort explozie de arome
"Retete festive de iarna" M-am gandit ca de ziua sotului (fiind in prag de sarbatori) sa fac un tort micut cu foarte multe creme, dar si aromele sa se combine perfect intre ele! Am ales sa fac blaturi diferite ( 2 umede si 2 cu nuca), iar alaturi de mousse-uri sa dea bine papilelor gustative! Noua ne-a placut foarte, foarte mult, asa ca de sarbatori se merita un mic desert in familie! :x
INGREDIENTE
Pentru blatul umed vom folosi tava de la aragaz, iar cu un inel de 19cm decupam 2 cercuri. Batem ouale cu sarea si zaharul pana isi schimba culoarea si compozitia s-a dublat. Pe urma adaugam pe rand iaurtul, uleiul, romul si mixam dupa fiecare, iar la final faina cu cacaua si praful de copt, omogenizam bine si compozitia rezultata o turnam in tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 20 minute!
Pentru blatul de nuca folosim o tava de 20cm, iar cu ajutorul unui cerc de 19 cm, decupam blatul pentru a obtine aceeasi marime ca blatul umed, apoi il taiem in 2 pentru a obtine 2 foi. Batem ouale cu sarea si zaharul pana isi schimba culoarea si compozitia s-a dublat, apoi adaugam uleiul si romul, mixam, iar la final, faina cu nuca si cacaua, mixam si turnam totul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor pentru circa 30 minute la 180°C.
Pentru mousse-ul de ciocolata:
Punem foaia de gelatina la hidratat in apa rece. Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.
Pentru stratul de kiwi: Punem gelatina la hidratat in apa rece. Curatam circa 3 kiwi si le taiem marunt apoi le amestecam cu zaharul si punem totul la fiert pana zaharul se dizolva si fructele s-au inmuiat. Dupa ce s-au racorit adaugam gelatina pusa cateva secunde la microunda si omogenizam. Turnam stratul de kiwi peste mousse-ul de ciocolata, doar dupa ce s-a racit!
Pentru mousse-ul de whisky:
Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate. Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea. Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc. Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic. Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate. Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.
Pentru mousse-ul de iaurt:
Topim ciocolata pe baie de aburi impreuna cu crema de whisky si esenta de vanilie, apoi dam deoparte si adaugam gelatina hidratata. Cand ajunge la temperatura camerei punem iaurtul si frisca mixata si cu o paleta omogenizam bine toate ingredientele.
Asamblare:
Tortul se monteaza intr-un inel (tava) de19cm cu pereti detasabili si fiecare crema trebuie facuta exact cand trebuie sa fie turnata in tava, nu cu o zi inainte sau cu cateva ore inainte, deoarece contin gelatina si se vor intari!!!!
Blat umed+ sirop+ mousse de ciocolata+ jeleu de kiwi+ blat de nuca+ sirop+ mousse de whisky+ blat umed+ sirop+ mousse de iaurt + blat de nuca + sirop;
Dam tortul la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi.
Scoatem inelul si invelim tortul cu frisca, crema de branza si zahar pudra:
Mixam bine cele 3 ingrediente pana obtinem o crema legata si numai buna de invelit.
Ornam dupa bunul plac: am folosit un topper (familie), o foaie de orez colorata in negru unde am adaugam sticlute din ciocolata cu crema de whisky si macarons, o glazura din ciocolata + lapte, in functie de consistenta glazurii si un kit cu joyeux anniversaire!
Sper sa va inspire!
Ingrediente Desert tort explozie de arome
Blat:Tava de aragaz si impartit in 2 cercuri de 19cm
3 oua
200 g zahar
sare
Mixam bine primele 3, apoi treptat:
260 gr iaurt
180 ml ulei
280 g faina
10 gr praf de copt
10 gr cacao
esenta de rom
20 minute la 180°C
Blat de nuca tava 20cm si decupam cu cercul 19cm:
4 oua mari
5 linguri zahar
sare
5 linguri ulei
4 linguri faina
1 lingura si jumatate de cacao
5 linguri nuca macinata
esenta de rom
Sirop: Apa+zahar+esenta de vanilie dupa gust si dupa cat de insiropat il doriti
Pentru mousse-ul de ciocolata:
100 g ciocolata cu lapte
30 ml lapte
1 foi de gelatina
130 ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra vanilat
Pentru stratul de kiwi:
200 gr de kiwi;
30 gr de zahar;
4.5 gr de gelatina;
30ml de apa rece
Pentru mousse-ul de whisky
1 galbenusuri
25 g zahar
esenta de vanilie dupa gust
100 ml lapte
1.5 foi de gelatina sau 2.5 g gelatina granule + apa rece
50 ml crema de whisky Bailey's
125 g smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra
Pentru mousse-ul de iaurt:
75g ciocolata alba
50g iaurt capsuni
1.5 foi gelatina
1 lingura crema de whisky
vanilie esenta
125ml frisca
Pentru invelit tortul:
250g crema de branza
150ml smantana pentru frisca
80g zahar pudra