Desert tort Pajistea cu flori - 5 ani de bucataras

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort Pajistea cu flori - 5 ani de bucataras

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort Pajistea cu flori - 5 ani de bucataras

 

Mi-a rămas pastă de zahăr de la tortul de Crăciun și m-am gândit să fac un tort pentru a sărbători venirea primăverii. A ieșit un tort vesel și frumos, destul de ușor de făcut, dar mai ales delicios, grație blatului pufos, însiropat bine și cremei mousseline. Pentru decor am folosit ornamente decor din comerț pentru că sunt drăguțe, deși am făcut trandafirași din aluat de pâine și din alte ingrediente și știu precis că nu e greu deloc... Ca să și glumim puțin, că tot m-am gândit să postez această rețetă într-un moment aniversar (5 ani de bucătăraș) recunosc că mai am ceva pastă de zahăr, așa că sunt pe punctul de a face și alte ”capodopere” culinare...

Pentru blat: 6 ouă 125 grame de zahăr tos 100 grame de făină albă 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat Pentru crema mousseline: 500 ml de lapte 4 gălbenușuri 125 grame de zahăr tos 3 linguri de amidon alimentar 2 plicuri de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină 150-200 grame de unt Pentru sirop: 4 linguri de zahăr tos 2 linguri de apă zeama de la 1/2 lămâie Pentru decor: 200 grame de pastă de zahăr (verde) ornamente decor 3-4 linguri de miere de albine lichidă

Mai întâi se face blatul, cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri, se mixează cu un praf de sare extrafină și când încep să ia volum, se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, puțin câte puțin și se continuă mixarea. Se adaugă apoi gălbenușurile, unul câte unul și la urmă, după omogenizare, se încorporează făina, având grijă să nu se lase compoziția. Se unge o formă de copt cu unt, se toarnă compoziția și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se stinge focul și se întredeschide ușa de la cuptor. Se mai lasă acolo blatul câteva minute, după care se scoate și se lasă până a doua zi, când se feliază în trei straturi.

Crema mousseline, care este delicioasă și fină, se face foarte ușor dintr-o cremă patiseră (cea pentru ecleruri) în care se adaugă unt. (Am folosit 150 grame de unt, dar dacă ați legat bine crema patiseră, puteți adăuga și 200 grame și ea va fi mai onctuoasă, mai fină).

Pentru crema patiseră se amestecă bine ingredientele solide (zahărul tos, zahărul vanilinat, sarea extrafină și amidonul alimentar) după care se adaugă cele 4 gălbenușuri. Se încorporează gălbenușurile, se toarnă laptele, puțin câte puțin și după omogenizare se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce crema se îngroașă bine. Atunci se ia de pe foc, se lasă la răcorit, dar se amestecă din când în când, ca să nu se formeze pojghiță și nici cocoloașe. Când crema s-a răcorit, se încorporează untul ținut la temperatura camerei și se omogenizează. Apoi se dă crema la rece, până ce se pregătesc celelalte ingrediente ale tortului.

Se taie blatul de tort în 3 felii și se face siropul din zahăr și apă. Când se răcește, se adaugă zeama de la 1/2 lămâie, sau esență (de rom, vanilie, lămâie...)

Se însiropează foile (ultima pe partea care va fi suprapusă peste cremă) și apoi se umplu cu crema scoasă de la frigider.

Se unge tortul de jur împrejur cu miere (sau cu un gem mai subțire) și se pregătește foaia din pastă de zahăr care îl va acoperi.

Se presară zahăr pudră pe planșetă și cu sucitorul (pudrat și el) se întinde o foaie din pastă de zahăr, de 2-3 mm grosime. Se ia foaia din pastă de zahăr și se acoperă tortul de jur împrejur, presând puțin ca să se lipească bine. După care se decorează cu ornamente, care se lipesc, de asemenea cu miere, sau cu gem. 

Ingrediente Desert tort Pajistea cu flori - 5 ani de bucataras

Pentru blat:

6 ouă

125 grame de zahăr tos

100 grame de făină albă

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

Pentru crema mousseline:

500 ml de lapte

4 gălbenușuri

125 grame de zahăr tos

3 linguri de amidon alimentar

2 plicuri de zahăr vanilinat

1 praf de sare extrafină

150-200 grame de unt

Pentru sirop:

4 linguri de zahăr tos

2 linguri de apă

zeama de la 1/2 lămâie

Pentru decor:

200 grame de pastă de zahăr (verde)

ornamente decor

3-4 linguri de miere de albine lichidă

Categorii