Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

 

Tortul de ziua mea! Un tort elegant, frumos, gustos si foarte laudat...aromele spun totul!!!

 

INGREDIENTE
Pentru blat: 5 oua 175 g zahar 110 g faina 35 g cacao 6 g praf de copt esenta de rom 60 g unt topit Mousse de ciocolata: 170 g ciocolata cu lapte 100 ml lapte 2 foi de gelatina 200 ml frisca lichida 1 lingura zahar pudra vanilat Pentru gogoselele de profiterol: Ingrediente aluat: 120g faina 3 oua (180g) 60g unt 75ml apa 75ml lapte Sare Ingrediente cremă de vanilie: 200g zahar 60g amidon 500ml lapte 1 galbenus 80g unt Esenta de vanilie Ingrediente mousse de portocale: 250 ml suc proaspat de portocale 100 gr zahar 7 gr gelatina Dr. Oetker sau 3.5 foi de gelatina 200 ml smantana pt frisca 1 lingurita zahar pudra vanilat Dr. Oetker 50 gr ciocolata neagra rasa In plus: Frisca batuta pentru invelit Ciocolata neagra pentru glazura Foi de orez

Mod de preparare pentru blat:

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem putina esenta de rom, untul topit, iar la final faina, cacaua si praful de copt cernute. Omogenizam si transferam totul intr-o tava de 24cm. Dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute la 180°C sau facem testul cu scobitoarea. Cand s-a racit il taiem in 2 felii egale pe orizontala.

Mod de preparare pentru mousse-ul de ciocolata:

Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece. Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.

Mod de preparare pentru profiterol: Intr-un ibric punem apa, laptele, untul si sarea si lasam pana da in clocot, adaugam faina toata odata si amestecam continuu pana se formeaza o crusta pe fundul ibricului. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, mixam putin, apoi punem ouale, unul cate unul si mixam dupa fiecare pana obtinem un aluat uniform si nu foarte tare. Punem aluatul obtinut intr-un pos mare, sa fie cat mai larg in varf si facem mici gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt , (ies circa 30 de gramajoare).

Daca gogoselele sunt cu varful in sus, inmuiem degetul in apa rece si le aranjam!!!

Dam la cuptor la 200°C pentru 10 minute, apoi schimbam temperatura la 180°C pentru alte 10-12 minute.

Cand sunt gata le lasam sa se raceasca apoi le putem umple cu crema de vanilie. Mod de preparare pentru crema de vanilie: Intr-un ibric punem zaharul si amidonul, amestecam putin, apoi punem galbenusul si laptele in fir subtire si transferam totul pe foc amestecand continuu pana cand crema de ingroasa. Oprim focul, adaugam esenta de vanilie, mai amestecam putin si lasam sa se raceasca acoperita cu folie de plastic. Cand s-a racit complet mixam crema si adaugam din untul care este la temperatura camerei pana obtinem o crema pufoasa si aerata. Cu aceasta crema umplem gogoselele de profiterol cu ajutorul unul pos. Mod de preparare pentru mousse-ul de portocale: Hidratam gelatina in apa rece comform instructiunilor de pe ambalaj. Sucul de portocale il punem intr-un ibric pe foc impreuna cu zaharul pana se infierbanta, apoi adaugam gelatina tinuta cateva secunde la microunda si omogenizam. Lasam sa se raceasca complet. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu sucul de portocale racit.

La final adaugam ciocolata neagra taiata marunt si amestecam usor pana obtinem o crema aerata si uniforma. Turnam crema obtinuta peste gogoselele de profiterol umplute, punem si ultimul blat, apoi dam la rece pana a doua zi. Sirop: Apa+ zahar+ vanilie...puse pe foc pana se topeste zaharul-totul dupa gust si de cat de insiropat va place!!! Asamblare: Intr-un inel detasabil am pus primul blat, insiropam, mousse de ciocolata, asezam gogoselele de profiterol umplute, dam la rece circa 20-30 minute, turnam mousse-ul de portocale, ultimul blat, insiropam si dam din nou la rece pana a doua zi.

A doua zi scoatem inelul detasabil si-l ornam dupa bunul plac:

Eu l-am invelit intr-un strat de frisca amestecat cu crema de branza si zahar pudra (toate dupa ochi) si i-am facut o glazura din ciocolata neagra cu putin lapte cat sa ajung la o consistenta dorita (sa nu fie nici lichida, dar nici dura) apoi l-am ornat cu modele din foi de orez, cateva gogosele glazurate si floricele din comert!

Sper ca va ajuta si sa va inspire!

Ingrediente Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

Pentru blat:

5 oua

175 g zahar

110 g faina

35 g cacao

6 g praf de copt

esenta de rom

60 g unt topit

Mousse de ciocolata:

170 g ciocolata cu lapte

100 ml lapte

2 foi de gelatina

200 ml frisca lichida

1 lingura zahar pudra vanilat

Pentru gogoselele de profiterol:

Ingrediente aluat:

120g faina

3 oua (180g)

60g unt

75ml apa

75ml lapte

Sare

Ingrediente cremă de vanilie:

200g zahar

60g amidon

500ml lapte

1 galbenus

80g unt

Esenta de vanilie

Ingrediente mousse de portocale:

250 ml suc proaspat de portocale

100 gr zahar

7 gr gelatina Dr. Oetker sau 3.5 foi de gelatina

200 ml smantana pt frisca

1 lingurita zahar pudra vanilat Dr. Oetker

50 gr ciocolata neagra rasa

In plus:

Frisca batuta pentru invelit

Ciocolata neagra pentru glazura

Foi de orez

Categorii