Instructiuni de preparare
Harissa a la Ady
Harissa este un sos picant, care este un ingredient major in bucataria nord-africana. Poate fi folosit ca un condiment in sine, respectiv sa fie servit ca atare pe masă, într-un vas mic, ca si surplus de savoare pentru mâncăruri tradiţionale. Totodata este un ingredient major în multe feluri principale, precum supe, tocane, cus-cus sau fripturi. Acest sos picant este disponibil in hipermarketuri sau magazine de specialitate, in forma sa originala, în cutii sau tuburi, dar poate fi vrajit si in bucataria oricaruia dintre noi. Iata varianta mea: Harissa a la Ady. Spalam, curatam si feliem marunt ardeii, respectiv ceapa. Acoperim cu sare si lasam 24 de ore la temperatura medie. Trecem apoi prin masina de tocat, inclusiv frunzele de patrunjel. Asezonam cu mirodeniile, zaharul, otetul si boabele de piper proaspat macinate. Punem la foc mic, amestecand continuu, pana obtinem o pasta fluida si omogena. Adaugam mustarul (facultativ). Cald asezam in borcane si pastram sub paturi cel putin 24 de ore (pana la racirea completa a pastei). Nota: reteta originala se face cu multa miere, frunze de coriandru si ardei specifici Tunisiei, care sunt inexistenti pe piata romaneasca. Eu am adaptat-o, adaugand si mustarul, pentru a conferi o anumita cremozitate si acceptanta gustativa autohtona. Sfat: folositi aceasta pasta cu moderatie, intrucat, dincolo de parfum si exotism, este foarte iute! Dar indispensabila pentru savoarea unor mancaruri din bucataria nord-africana, atat de generoasa si apetisanta.