Instructiuni de preparare
Mansaf - mancare traditionala iordaniana
Mai întâi facem o mică introducere, pentru a vă spune ce este acest „mansaf” și când este servit, aici sau în alte țări arabe. sarbatori... etc. Este mancarea traditionala a Iordaniei, care are la baza mielul gatit in "jameed" liban, care este ca o supa sau un sos, preparate din iaurt de capra, necesitand desigur mai multe etape de lucru. Iaurtul de capră se pune într-un tifon, până lasă toate zarurile, adăugând mereu sare, și se lasă până se îngroașă. După câteva zile, când iaurtul a devenit suficient de gros și poate fi modelat manual, se scoate din tifon și se formează cocoloașe rotunde sau orice formă doriți, pe care le lăsăm câteva zile să se usuce, la soare, acoperite cu o lumină. tifon, pentru a nu-și schimba culoarea în galben, dacă se usucă la umbră, culoarea va rămâne neschimbată. În ultima vreme, pentru a fi mai ușor de gătit, nu este complet uscat. Mansaf se serveste de obicei pe o tava rotunda, pe care se pune mai intai o paine shraq, se presara bine cu liban, apoi se adauga orez, se presara patrunjel tocat marunt, bucatele de carne, migdale si nuci de pin prajite. Ce este painea "shraq"?, este o paine rotunda, subtire, cu un diametru foarte mare, preparata doar din faina, apa si sare. Coacerea se face într-un cuptor convex, care se numește „saji”. Aluatul se intinde pe o perna rotunda, dar asta necesita o experienta deosebita pentru a obtine o paine subtire si perfecta. Mansaf este de obicei facut din miel proaspat, iar bucatile trebuie sa fie mari, in jur de 150-200g bucata. Totuși, aș dori să vă prezint și acele semințe de baladă, care sunt de fapt unt făcut din oaie”După introducerea noastră, să trecem acum la pregătirea mansaf-ului. Ne vom ocupa mai întâi de James. De obicei o cumpăr moale, așa că nu este necesar să o înmoaie cu o zi înainte. O zdrobim si o punem intr-un vas cu apa calduta la macerat o jumatate de ora, timp in care avem grija de carne. Carnea, dupa ce a fost bine spalata, se va fierbe intr-o oala sub presiune, in care adaugam foile de dafin, boabele de cardamom si ceapa taiata in patru. De obicei nu adaug prea multe condimente pentru a simți gustul natural al jameedului. Carnea se lasa la fiert doar 10 -15 minute, pentru ca trebuie fiarta in jameed de liban. Jameed-ul se amestecă într-un blender, se amesteca cu 1 kg de iaurt si se va strecura in oala in care vom gati mansaf-ul. Dupa ce carnea a dat in clocot si s-a racit putin, o scoatem, o clatim putin sa nu mai dea reziduuri si o punem peste jameed, la care adaugam zeama de la carnea bine strecurata. Daca sucul obtinut prin fierberea carnii este prea mult, nu il adaugam tot, il putem folosi la prepararea orezului. Amintiți-vă: dacă carnea a fiert prea mult, nu o adăugați cu zeama peste jameed, ci doar la sfârșit, fierbeți-o cel puțin 10 minute în liban pentru a obține gustul de „mansaf”. Se lasa la fiert la foc mic timp de o ora, iar cu 15 minute inainte de a stinge focul adauga semintele de balada. Și acum să ne ocupăm de orez. Înmuiați orezul timp de doar 30 de minute înainte de gătit. Am folosit un orez aproape de bob cu bob. În acest fel de mâncare nu se folosește nici orezul basmati, nici orezul american. Dupa ce a fost scurs intr-o sita, orezul se fierbe in ulei, se amesteca cu sita, apoi se adauga apa si alte ingrediente (cardamom, turmeric, sofran, vegeta si sare dupa gust). Sofranul, inainte de a-l folosi, se lasa la macerat in apa calduta maxim 15 minute, si se adauga peste orezul cu apa. Va da orezului un gust deosebit si bineinteles o culoare atractiva. Cantitatea de apă de care are nevoie orezul este aceeași cantitate de orez care a fost înmuiată. Deci cat orez avem dupa ce s-a scurs apa, adaugam cat mai mult lichid (putem folosi si zeama de la carne, daca ne mai ramane). Aduceți la fierbere, apoi fierbeți până la fiert (timpul de gătire este de aproximativ 20 de minute). Pun mereu o tableta sub oala in care gatesc orezul. Când orezul este bine fiert, boabele nu trebuie să se lipească între ele. După ce am pregătit totul, începem „asamblarea” mansaf-ului.Pe o tava rotunda asezam painea shraq, pe care o presaram cu mult jameed lebanon si o lasam cateva minute, pana absoarbe tot lichidul, dupa care punem orezul fierbinte. Presaram peste el patrunjelul tocat marunt, apoi carnea, pe care o intindem pe toata suprafata tavii, iar la final presaram toate migdalele prajite si semintele de pin. Se acopera cu cealalta paine shraq pentru a da un aspect frumos si in acelasi timp sa nu se raceasca pana la servire. Se serveste fierbinte cu supa jameed lebanon. Este o mâncare foarte bună, dar necesită ceva timp și efort, dar cu rezultate minunate, zic eu. Mansaf a fost pregatit pentru oaspetii nostri de la masa, care erau numarul 10, asa ca am avut si cantitati mai mari, asa ca daca vrei sa incerci te poti limita la numarul de persoane doriti, reducand cantitatile de ingrediente. Vă invităm la un mansaf iordanian, bineinteles ca nu vei regreta. Acum puteți găsi aceste balade jameed și samne în România, la orice magazin arab. Sper că v-a plăcut mansaf-ul nostru și vă doresc:Poftă bună! Specific: Iordania