Instructiuni de preparare
Muraturi asortate , in saramura
Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul frumos si proaspat se taie in rondele,varza de toamna, alba si rosie, se taie in 4 , hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de cat de mare este radacina ,telina se curata si se taie in felii groase , pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ardeii kapia se curata si se taie in 2, castravetii , nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in 2 . Apoi, se face muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat - pentru un butoi de 80 de litri, am facut 40 de litri de zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi. La sfirsit se pun si boabe de mustar .Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie. Rezultatul: muraturi exceptionale ca si gust, sanatoase iar moarea rivalizeaza in culoare si limpezime cu orice vin din soi autohton.