Instructiuni de preparare
Peste in pesmet cu alune(garnitura de dovlecei cu sos de lamaie)
O sa pun detaliile pe categorii cu toate ca unele dintre elemente pot fi facute in acelasi timp. Durata acestei retete presupune ca faceti mai multe lucruri odata si ca aveti pastravul facut file sau stiti sa il faceti file(acest aspect poate creste durata retetei) si voi explica si cum se pregateste pestele sa fie file, eu am citit undeva si as fi foarte bucuros daca orice tanara bucatareasa sau mare cuceritor ar invata cat de putin de la mine. Aceasta retete nu imi apartine, am inteles ca este internationala, sau dintr-o tara. Eu ce mananc gatesc si povestesc (consider ca este o arta care trebuie impartasita si imprastiata, fiind un fan al bucatariei internationale), ca atare mancand la un prieten am ajuns sa gatesc asta. ------------------------------------------- PREPARAREA FILEULUI (Pentru cei interesati) ------------------------------------------- Trecem peste partea de curatare a pestelui si ne rezumam doar la taierea lui pentru a-l face fileu. Pastravul de fel nu este foarte osos, este un peste micut si ca atare in momentul in care ii scoatem sira raman foarte putine oase care se rumenesc cand sunt prajite, destul incat sa poata fi mancate. Totodata grasimea cam la tot pestele sta sub piele si ca atare de aceea este foarte bun file. Dupa ce se curata pestele se desface pe partea dorsala de la cap spre coada, prin interior pentru a fi mai usor de strapuns pielea. Apoi se taie pe linia sirei peste coaste pentru a dezlipi sira de file. Dupa ce s-a impartit pestele in 2 fileuri se dezlipeste sira de pe fileul pe care a ramas prin aceeasi procedura. Pentru a dezlipi pielea de pe file trebuie pus fileul cu carnea in sus pe un suport de lemn. Se taie pe sub piele de la cap in jos tinand cu degetele, fileu, presate pe fund si se taie tinand cutitul orientat spre fundul de lemn (usor inclinat), pielea pastravului este destul de rigida dar daca se apasa prea tare sau se tine cutitul prea apasat pe platforma de lucru se va taia pielea, ingreunand astfel munca. Este un proces minutios dar pentru a face 2 fileuri dintr-un pastrav dureaza 1 minut. ------------------------------------------- Garnitura (am gatit pentru 6 persoane, reteta este pentru 6 cu 4 pastravi) ------------------------------------------- Dovlecei: Se curata de coaja si de seminte(cu o lingura ca un pepe galben), se taie cubulete si apoi se pun sa dea in clocot. Se pune apa la fiert cu 2 lingurite, rase, de sare. In momentul in care fierbe se pun in ea cei 6 dovlecei sa dea in clocot cam 2 minute. Apoi se pun intr-o sita sa se scurga bine de tot. Sosul de lamaie: O mana de menta proaspata taiata marunt(cat poti lua intre degete nu un pumn plic), din ceapa verde eu am taiat frunzele vestejite si varful de ceapa (ceapa propiu zisa) si am folosit doar partea mai frumoasa si mai proaspata de la frunze, taiata pe lung sa se transforme in firicele lungi cat un chibrit si de vreo 3 ori mai groase ca unul. Am adaugat si patrunjelul taiat marunt intr-un bol impreuna cu zeama de la 2 lamai maricele (filtrata) si 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin, vreo 2 lingurite rase de sare si una de piper si cu frunzele de pe 4-5 ramurele mici de cimbrisor. Am amestecat bine si asa am facut sosul de lamaie, natural si fresh. ------------------------------------------- Fileurile de peste ------------------------------------------- Se trece pestele prin faina, apoi prin ou (cam 2 oua la 8 fileuri) apoi prin pesmetul amestecat cu alunele faramate (nu se piseaza complet dar se mai maruntesc putin comparativ cu marimea lor initiala). Apoi am pus la prajit. Se lasa pana se maroneste frumos, fiind subtire, fileul, este destul incat sa fie bine facut. Oasele ramase, cum spuneam, vor fi destul de prajite incat sa nu fie sesizate, dar totusi ATENTIE! ------------------------------------------- Servire ------------------------------------------- Se pune dovelecelul in farfurie impreuna cu pestele. Din sosul de lamaie facut se ia cu grija zeama si se pune putin peste peste, si din restul compozitiei se ia impreuna cu toate mirodeniile puse (frunzele de menta, patrunjel, cimbrisor) si se pune peste dovlecelul din farfurie (eu am pus in farfurie peste tot si nu intr-un bol sa amestec dinainte pentru a putea doza corect portiile sa am si sa stropesc pestele si sa pun la toata lumea, din acest tip de sos puteti sa faceti mai mult, nu strica si poate cineva mai vrea). Eu zic ca ar fi simplu de facut, este extrasenzorial de bun. Nu va asteptati la peste cu dovlecel nu asta veti primi, ci un amalgam de senzatii si gusturi. Am servit unei persoane care nu suporta pestele si m-a intrebat cinstit „Unde este pestele?". Am gatit aceasta reteta, printre altii, pentru parintii mei care mananca peste, dar invatati cu peste prajit in malai si atat. Este bun, este usor si foarte fresh. Va implor nu uitati un vin alb bun, schimba tot. Daca ceva este ambiguu sau incomplet dati un coment si corectez. Sa va priasca!