Raci cu sos "O Mie de Insule"

Timp de preparare 5 minute

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Raci cu sos "O Mie de Insule"

Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am pus în chiuvetă şi am lăsat să curgă ceva apă rece peste ei, ca să se "învioreze". Luaţi o oală mai mare în care o să fierbeţi racii. Aduceţi apa la fierbere şi adăugaţi o linguriţă de sare. Luaţi racii şi puneţi-i direct în oala cu apă clocotindă. Fierbeţi racii în cantităţi care să nu vă umpleţi oala. Îi fierbeţi circa 3-4 minute, până când carapacea lor devine roşie la culoare. Dacă fierbeţi racii mai mult de 5 minute, carnea devine tare şi îşi pierde mult din savoarea ei de delicatesă. Carnea racului e alb-rozalie, cu un gust asemănător ca de homari/lobster. De obicei se consumă carnea din coada racului şi carnea din interiorul cleştilor. Rupem coada (o detaşăm faţă de capul racului) şi o decorticăm. Cleştii cei mari se rup şi se desfac în două, până scoatem carbea din interior. Nu uitaţi să scoateţi firişorul negru de pe spatele cozii (exact ca la creveţi) cu ajutorul unui cuţit mic şi ascuţit, cu care tăiem uşor carnea de pe partea superioară a cozii (acela de fapt este intestinul racului). Separăm toate aceste bucăţele suculente de carne de rac şi pe punem în farfurie. Turnăm sosul peste carne. Nu ne mai rămâne decât să ne înfruptăm din aceste două delikatese! _________________________________________ *) Atenţie, racii trebuie să fie vii, nu morţi, chiar dacă unii consideră că racii morţi sub 4-5 ore, încă mai sunt comestibili! (personal nu aş recomanda asta!) Deosebirea racilor fierti morţi faţă de cei fierţi vii se face în funcţie de ţinuta cozii: la racii fierţi vii, coada este încovoiată şi rigidă, iar la racii fierţi morţi, coada este moale şi extinsă.

Ingrediente Raci cu sos "O Mie de Insule"

Reţeta nu presupune cantităţi fixe din ingrediente.

Vă puteţi folosi de orice cantitate doriţi de raci vii*) şi de orice cantitate de sos!

Categorii

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional - Cum se prepara acesti Cartofi țăr

Biban de mare cu pere, roșii cherry, praz, măsline și lămâi - Rețeta aromată și ușoară

Biban de mare cu pere, roșii cherry, praz, măsline și lămâi - Rețeta aromată și ușoară

Biban de mare cu pere, roșii cherry, praz, măsline și lămâi - Rețeta aromată și ușoară - Cum se prep

Tocăniță de ciuperci - Rețeta gustoasă de post

Tocăniță de ciuperci - Rețeta gustoasă de post

Tocăniță de ciuperci - Rețeta gustoasă de post - Cum se prepara Tocănița de ciuperci - Rețeta gustoa

Ștrudel de post cu ciuperci - Crocant și savuros

Ștrudel de post cu ciuperci - Crocant și savuros

Ștrudel de post cu ciuperci - Crocant și savuros - Cum se prepara acest Ștrudel de post cu ciuperci

Urzici cu smantana si parmezan reteta delicioasa de primavara

Urzici cu smantana si parmezan reteta delicioasa de primavara

Urzici cu smantana si parmezan - Prima data am plecat la cules de urzici in gradina, apoi le-am spal

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica

Pilaf de orez cu legume, pipote si inimi de pui, in sos de rosii - Reteta gustoasa si economica - Cu

Dovlecei pane reteta de post economica si delicioasa

Dovlecei pane reteta de post economica si delicioasa

Dovlecei pane reteta de post economica si delicioasa - Iata cum se prepara Dovlecei pane reteta de p

Reteta delicioasa de Orez cu spanac, o garnitura colorata perfecta la gratar

Reteta delicioasa de Orez cu spanac, o garnitura colorata perfecta la gratar

Orez cu spanac - Curatam morcovul si il radem pe razatoarea mare.