Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
Trebuie sa va povestesc cum a ajuns acest tort sa se transforme in Caliula lui Mos Craciun. Eu am avut in cap sa fac tortul lui Miha ( Dulciuri fel de fel), tort Cafe Latte, doar ca eu nu l-am vrut in straturi , l-am vrut marmotat. Pana aici toate bune si frumoase, mai putin faza pe care o stiu de ani de zile -- ai rabdare, ai rabdare si ai rabdare-- faza pe care n-am respectat-o din cauza de cap in nori sau habar nu am de ce. Pana la punctul cu ai rabdare, se va vedea si in poze, au mers toate ca la carte, apoi totul a luat-o la vale la propriu, au inceput sa curga cremele valuri, valuri de a fost nevoie sa improvizez pe repede inainte o solutie salvatoare si asa a iesit Caciula lui Mos Craciun. In loc de un tort in forma rotunda a iesit un tort intr-un castron , forma care mi-a dat ideea ca poate sa semene cu o caciula daca o sa-l imbrac in frisca rosie- mai mult spre roz- si o sa-i pun un mot de frisca alba. Cam asta este istoria caciulii lui Mos Craciun, importatnt este sa gasesti solutii si sa nu risipesti bunatate de ingrediente doar ca ai fost natafleata si te-ai grabit....Sa va fie cu bine , sarbatori zambitoare ! ''Retete pentru masa de Craciun '' Pentru Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun sunt necesare cateva ingrediente: oua, zahar, faina, lapte, ciocolata, frisca.
Ingrediente Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun Blat -forma rotunda silicon 20 cm 2 oua 2 linguri zahar 1 lingura ulei 2 linguri faina 1 lingura cacao 1 varf lingurita praf de copt un praf de sare Crema 500 ml lapte cu 3,5% grasime 4 galbenusuri 100 g zahar 25 g gelatina - hidratata in apa rece 100 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao 100 g ciocolata alba Callebaut 28% cacao 80 ml cafea espresso + 2 cubulete de zahar 400 ml smatana pentru frisca 36% grasime 3 pliculete zahar vanilat Frisca pt. imbracat tortul 200 ml smatana pt. frisca cu 36% grasime 3 pliculete de zahar vanilat colorant rosuIata cum se prepara Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile le-am mixat 1-2 min impreuna cu uleiul, apoi le-am incorporat in bezea cu miscari lente de jos in sus. Am adaugat cacao, faina si praful de copt cernute si le-am amestecat cu miscari lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu putin ulei, am pus compozitia in forma, am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 15 min . Am scos forma din cuptor si am lasat sa se raceasca bine blatul.
Crema : Am pus 3 castroane pe masa de lucru, in fiecare castron am pus ciocolata alba, ciocolata neagra si cafeaua espresso. Gelatina am pus-o in apa rece sa se hidrateze, apa sa depaseasca 2 degete desupra gelatinei. Am batut 400 ml smatana pentru frisca cu zaharul vanilat, e suficient sa formam varfuri moi, nu e necesara o frisca foarte ferma. Intr-un castron de inox am pus galbenusurile cu zaharul, le-am mixat bine pana si-au dublat volumul, apoi am diluat cu lapte. Am asezat castronul pe baia de abur si am amestecat continuu pana ce a inceput sa se ingroase compozitia. Am luat vasul de pe baia de abur, l-am lasat cca 5-6 min apoi am incorporat gelatina hidratata. Am impartit compozitia in 3 parti egale si am turnat-o in fiecare castron cu ciocolata si cafea, am omogenizat bine pana ce ciocolata a devenit fluida. Am mai lasat cca 10 min si am incorporat si frisca impartita in 3 parti egale. Dupa care n-am mai avut rabdare si m-am pus sa montez tortul, pentru ca eu nu imi doream un tort in straturi ci unul marmotat, dar si asa trebuia sa am rabdare sa se mai intareasca putin cremele, era evident ca o sa-mi curga pe langa inelul de tort reglabil pe care l-am folosit sa asamblez tortul. Asa ca de aici a inceput distractia, am luat repede un castron de inox l-am imbracat in folie alimentara si am turnat rapid amestecul de creme, am lasat castronul la rece, afara, cca 1/2 ora dupa care am asezat si blatul ( era deja imbibat cu crema , gata insiropat), am acoperit cu folia alimentara si am lasat la rece pana a doua zi. A doua zi am rasturnat pe un platou tortul, am pregatit frisca, am mixat 200 ml smatana pt. frisca cu zaharul vanilat pana am obtinut o frisca ferma, am oprit intr-un posh putina frisca alba, cat sa fac un mot la caciula, restul de frisca l-am colorat cu colorant rosu. Am ornat tortul cu frisca rosie si alba si asa am format Caciula mosului. Acum poate sa vina Mos Craciun cu daruri multe, eu ii daruiesc caciula noua cu aroma de cafe Latte si alte dichisuri.....
Vezi si reteta de Tort Buturuga de Craciun.
Ingrediente Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
Ingrediente Reteta de tort Caciula lui Mos Craciun
Blat -forma rotunda silicon 20 cm
2 oua
2 linguri zahar
1 lingura ulei
2 linguri faina
1 lingura cacao
1 varf lingurita praf de copt
un praf de sare
Crema
500 ml lapte cu 3,5% grasime
4 galbenusuri
100 g zahar
25 g gelatina - hidratata in apa rece
100 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao
100 g ciocolata alba Callebaut 28% cacao
80 ml cafea espresso + 2 cubulete de zahar
400 ml smatana pentru frisca 36% grasime
3 pliculete zahar vanilat
Frisca pt. imbracat tortul
200 ml smatana pt. frisca cu 36% grasime
3 pliculete de zahar vanilat
colorant rosu