Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

 

Înainte de ziua Sf. Valentin, un tort cu multă ciocolată este tot ce poate fi mai de dorit. Pentru Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, mascarpone, smantana, ciocolata.

Ingrediente Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone Pentru blat: 6 ouă 125 grame de zahăr tos 100 grame de făină albă 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat 2 linguri de cacao Pentru cremă: 500 grame de mascarpone 500 ml de smântână (pentru frișcă) 200 grame de zahăr pudră 1-2 plicuri de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină Pentru sirop: 4 linguri de zahăr tos 100 ml de apă esență (de rom, vanilie...) Pentru decor: 200 grame ciocolată de lapte 1-2 linguri de ulei bomboane de ciocolată bețișoare de ciocolată ornamente de ciocolată

Iata cum se prepara Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Blatul se poate face cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mizează cu praful de sare, până ce iau volum. Apoi se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat și se mixează întruna. Se adaugă apoi pe rând gălbenușurile și se mixează până ce zahărul nu se mai simte. În continuare se adaugă făina ”în ploaie”, apoi cacaua, se uniformizează compoziția și se toarnă în forma de copt.

Se dă tava la cuptor, la foc mediu și se lasă până ce blatul crește și se rumenește frumos. Când este gata, se oprește focul, dar se mai lasă tava acolo, cu ușa cuptorului deschisă, pentru ca blatul să se acomodeze cu temperatura din bucătărie. Blatul se va felia numai după ce se va răci complet, chiar a doua zi, mai bine.

Pentru cremă, se prepară mai întâi frișca. Se mixează smântâna proaspătă cu praful de sare și apoi se adaugă treptat zahărul pudră și cel vanilinat, iar când frișca este fermă, se dă la rece, pentru 30-60 minute.

Se mixează crema de mascarpone cu frișca răcită, până ce rezultă o cremă pufoasă și omogenă.

Se prepară la foc iute siropul și când este ușor legat, se dă la rece, după care se adaugă în el esența.

Blatul răcit se taie în 2-3 felii, se însiropează pe rând fiecare, începând cu cea de la bază și se unge cu crema de mascarpone.

Ciocolata se topește la bain-marie cu 1-2 linguri de ulei și apoi se îmbracă tortul cât se poate de uniform. Decorul se face cum dorește fiecare. Eu am preferat să-l decorez simplu, cu bomboane și decorațiuni de ciocolată.

Tortul se ține la rece, până ce se termină.

 

Vezi si reteta de Tort de ciocolata cu capsuni.

Ingrediente Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Ingrediente Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Pentru blat:

6 ouă

125 grame de zahăr tos

100 grame de făină albă

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

2 linguri de cacao

Pentru cremă:

500 grame de mascarpone

500 ml de smântână (pentru frișcă)

200 grame de zahăr pudră

1-2 plicuri de zahăr vanilinat

1 praf de sare extrafină

Pentru sirop:

4 linguri de zahăr tos

100 ml de apă

esență (de rom, vanilie...)

Pentru decor:

200 grame ciocolată de lapte

1-2 linguri de ulei

bomboane de ciocolată

bețișoare de ciocolată

ornamente de ciocolată

Categorii