Reteta de tort Lamaita
Reteta de tort Lamaita - Iata cum se prepara Reteta de tort Lamaita.
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Reteta de tort Lamaita
Îmi place crema de lămâie, așa că din când în când o folosesc în dulciurile pe care le fac. De data aceasta, un tort cu blat pufos, însiropat și aromat, cu crema de lămâie care îmi place. Pentru Reteta de tort Lamaita am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, cacao, lapte, unt, lamaie.
Ingrediente Reteta de tort Lamaita Pentru blat: 6 ouă 150 grame de zahăr tos 100 grame de făină albă 1 plic de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină 25-30 grame de cacao Crema de lămâie 500 ml lapte 100 grame de amidon alimentar 175-200 grame de zahăr tos 2 plicuri cu zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină 200 grame de unt coaja rasă de la o lămâie zeama de la o lămâie Pentru sirop: 100 grame de zahăr tos 150 ml de apă zeamă (sau esență) de lămîie Pentru decor: feliuțe subțiri de limetă ornamente decor sub formă de flori de lămâie jeleuriIata cum se prepara Reteta de tort Lamaita
Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când compoziția începe să ia volum, se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, puțin câte puțin. Se mixează întruna. Apoi se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile și apoi se mai mixează puțin compoziția, pentru omogenizare.
Când zahărul nu se mai simte, se adaugă făina ”în ploaie” și la urmă, cacaua. Cine dorește ca blatul să fie mai închis la culoare, poate adăuga 2 linguri de cacao, care totuși poate îngreuna aluatul. Eu am adăugat doar 1 lingură, pentru că tot ceea ce am vrut să realizez a fost ca blatul să fie în contrast cu crema.
Pentru cremă se amestecă ingredientele solide (amidonul alimentar, zahărul tos, zahărul vanilinat și praful de sare extrafină) după care se adaugă laptele. Când această compoziție este omogenă, se dă la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se retrage cratița de pe foc și se mai amestecă din când în când compoziția, ca să nu se formeze, nici cocoloașe, nici pojghiță.
Când această compoziție s-a mai răcorit, se adaugă și se mixează untul moale, coaja rasă de lămâie, iar la urmă se adaugă și zeama de lămâie. Când crema este bine omogenizată, se dă la rece pentru cel puțin o oră.
Blatul răcit se taie în trei foi și se prepară siropul, în care se adaugă zeama de lămâie, sau esența, abia după ce s-a răcit.
Se însiropează pe rând foile de blat (cea de deasupra se va însiropa pe partea care se suprapune peste celelalte foi) se ung cu cremă și la urmă se ”îmbracă” tot tortul, deasupra și de jur împrejur, cu crema rece. Se decorează după dorință și se dă tortul la rece, până ce se va epuiza.
Vezi si reteta de Tort cu crema de portocale.
Ingrediente Reteta de tort Lamaita
Ingrediente Reteta de tort Lamaita
Pentru blat:
6 ouă
150 grame de zahăr tos
100 grame de făină albă
1 plic de zahăr vanilinat
1 praf de sare extrafină
25-30 grame de cacao
Crema de lămâie
500 ml lapte
100 grame de amidon alimentar
175-200 grame de zahăr tos
2 plicuri cu zahăr vanilinat
1 praf de sare extrafină
200 grame de unt
coaja rasă de la o lămâie
zeama de la o lămâie
Pentru sirop:
100 grame de zahăr tos
150 ml de apă
zeamă (sau esență) de lămîie
Pentru decor:
feliuțe subțiri de limetă
ornamente decor sub formă de flori de lămâie
jeleuri