Reteta de tort pentru Anul Nou

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Reteta de tort pentru Anul Nou

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Reteta de tort pentru Anul Nou

 

Pentru începutul anului, dar și cu ocazia zilei Sf. Vasile, ne-am răsfățat cu un tort foarte bun (blat cu nuci și cremă mousseline) pe care l-am preparat destul de ușor și repede, cu gândul la bucuria  acelor momente festive. Pentru Reteta de tort pentru Anul Nou am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, nuci, lapte, unt.

Ingrediente Reteta de tort pentru Anul Nou Pentru blat: 6 ouă 100 grame de zahăr tos 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat 1/2 linguriță de praf de copt 100 grame de făină albă 100 grame de nuci măcinate Pentru crema mousseline: 500 ml de lapte 4 gălbenușuri 125 grame de zahăr tos 3 linguri de amidon alimentar 2 plicuri de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină 150 grame de unt 82% Pentru sirop: 100 ml apă 3 linguri încărcate de zahăr tos esență de rom (migdale) Pentru decor: ciocolată neagră/albă (bucățele) cireșe confiate

Iata cum se prepara Reteta de tort pentru Anul Nou

Pentru blat se mixează mai întâi albușurile cu praful de sare, zahărul, vanilia și gălbenușurile. Când zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă făina amestecată cu praful de copt și în sfârșit nuca măcinată.

Se toarnă compoziția într-o formă de copt unsă cu ulei în prealabil și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce crește, se rumenește și se coace. Se mai lasă blatul în cuptorul cu ușa deschisă, încă 4-5 minute, după care se scoate și se lasă la răcit, chiar până a doua zi.

Crema mousseline este de fapt o cremă patiseră, îmbunătățită.

Se amestecă mai întâi ingredientele solide (zahărul, praful de sare, vanilia, amidonul alimentar) la care se adaugă apoi gălbenușurile și laptele.

Se dă compoziția la foc mic și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe, iar atunci când s-a îngroșat bine, se ia cratița de pe foc și se lasă la răcit. Compoziția se amestecă din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.

Când crema patiseră este răcită aproape total, se adaugă untul și se mixează rapid, pentru uniformizare.

Se dă crema uniformizată la frigider, pentru 1-2 ore.

Blatul răcit se feliază și se prepară siropul.

Se însiropează mai întâi foaia de bază a tortului și se unge cu o parte din cremă. Celelalte foi se însiropează pe partea care se va suprapune peste cremă, se poziționează și se unge, de asemenea cu cremă.

După ce s-au pus și uns toate foile, se ”învelește” tortul cu cremă cât se poate de uniform și se decorează.

Se dă tortul la rece, unde se ține, până ce se termină.

Vezi si reteta de Tort Buturuga pentru anul nou.

Ingrediente Reteta de tort pentru Anul Nou

Ingrediente Reteta de tort pentru Anul Nou

Pentru blat:

6 ouă

100 grame de zahăr tos

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

1/2 linguriță de praf de copt

100 grame de făină albă

100 grame de nuci măcinate

Pentru crema mousseline:

500 ml de lapte

4 gălbenușuri

125 grame de zahăr tos

3 linguri de amidon alimentar

2 plicuri de zahăr vanilinat

1 praf de sare extrafină

150 grame de unt 82%

Pentru sirop:

100 ml apă

3 linguri încărcate de zahăr tos

esență de rom (migdale)

Pentru decor:

ciocolată neagră/albă (bucățele)

cireșe confiate

Categorii