Supa crema de urzici, cu smantana și oua posate

Reteta culinara Supa crema de urzici, cu smantana și oua posate din categoria Supe. Specific Romania. Cum sa faci Supa crema de urzici, cu smantana și oua posate

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Supa crema de urzici, cu smantana și oua posate

 

Pentru ca sotul meu a adus anul acesta o prima felie de urzici proaspete de la munte, am facut din ele doua feluri de mancare si deja putem spune ca a inceput sezonul trufelor... Ciorba crema de urzici este foarte buna si sanatoasa. Este destul de usor si poate fi asociat cu crutoane simple sau picante. De data aceasta am asociat smantana (deci preparatul nu este de post!) Si ouale poate, ceva mai legate, "lipioase" cum se numesc popular, cu galbenusul usor coagulat. Astăzi am mâncat prima dată din el și pot spune că a fost foarte bun...!  Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 4 litri cu supa crema.

500 de grame de urzici 2 cartofi 2 morcovi 1 patrunjel 1 păstârnac 1/4 telina 2 cepe 5-6 catei de usturoi ulei de floarea soarelui sare piper De servit: smântână suc de lamaie (optional) crutoane oua ochiuri

Urzicile se culeg, se curata, se spala in 4-5 ape si apoi se oparesc 2 minute cu apa clocotita cu sare. Apoi scoateți cu o spatulă și aduceți la fiert în apă clocotită. Când sunt fierte, se strecoară și se lasă la răcit, iar apa în care au fiert se poate păstra pentru utilizare.

Legumele se curata, se spala, se taie felii/bucati mai mici (sa se fierbe mai usor si se pun la fiert cu apa si 1/2 lingurita de sare. La nevoie se umple cu apa calduta.

Între timp, curățați ceapa și spălați usturoiul, curățați-l și tocați. apoi se prajesc usor in ulei suficient la foc mic pana devine transparent. Mai intai se caleste ceapa si la final se adauga usturoiul tocat.

Cand legumele au fiert se strecoara sucul, care se pastreaza sa subtieze supa crema.

Amestecați legumele și urzicile fierte, împreună cu cele călite (ceapa și usturoiul). Se subțiază supa cremă cu sucul în care au fiert legumele și se fierbe la foc mediu pentru unul sau două clocote. Se condimenteaza cu sare si piper si apoi se ia oala de pe foc.

Se servesc cu smantana, crutoane (nete sau condimentate) pregatite in prealabil si oua pozate fierte 4 minute in apa clocotita cu sare si otet, pana devin „lipioase”.

Ingrediente Supa crema de urzici, cu smantana și oua posate

500 grame de urzici

2 cartofi

2 morcovi

1 pătrunjel

1 păstârnac

1/4 țelină

2 cepe

5-6 căței de usturoi

ulei de floarea soarelui

sare

piper

Pentru servit:

smântână

zeamă de lămâie (opțional)

crutoane

ouă poșate

Categorii