Supa de gaina, cu galuste de gris

Reteta culinara Supa de gaina, cu galuste de gris din categoria Supe. Specific Romania. Cum sa faci Supa de gaina, cu galuste de gris

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Supa de gaina, cu galuste de gris

 

Cum am făcut rost de o găină grasă și bună (dar nu prea bătrână!) am făcut o supă delicioasă cu găluște de gris, așa cum îmi place mie foarte mult. Am gătit separat pulpele și pieptul, iar din ce a mai rămas din găină (carne destul de multă și grăsime) am făcut această supă consistentă. De fapt, este preferata mea dintre supe... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.

 

INGREDIENTE
Pentru supă: carne de găină 2 aripi coșul pieptului spatele 3 morcovi 2 pătrunjei 1 felie de țelină 1 ceapă galbenă 4-5 căței de usturoi sare piper Pentru găluște: 4 ouă 9-10 linguri de gris sare piper Pentru servit: 1 legătură de frunze de pătrunjel

Carnea se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece, la foc iute, până ce se ridică spumă deasupra. Se culege spuma, se aruncă și apoi se reduce focul de la aragaz, ca să nu se tulbure supa, întrucât carnea de găină trebuie să fiarbă mai mult timp. Când este cazul, se completează cu apă caldă.

Se curăță rădăcinoasele, se spală și se taie în bucăți mari.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se lasă în așteptare.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.

Când carnea a fiert, se strecoară supa, printr-o strecurătoare deasă. Se recuperează carnea, iar supa se pune din nou la fiert cu: rădăcinoasele, tăiate mare și ceapa și usturoiul rămase întregi.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se recuperează ceapa și usturoiul din supă și se reduce focul de la aragaz.

Se alege carnea de pe bucățile de găină fierte și cine vrea, le poate adăuga în supă.

Se pregătește compoziția pentru găluște. Se mixează ouăle cu sarea și piperul și se adaugă câte 3 linguri încărcate cu gris pentru fiecare ou. Se omogenizează compoziția și cu lingura umezită în supă se fac găluștele care se lasă ușor în supa luată de pe foc, pentru aceasta.

După ce s-au făcut toate găluștele, se dă oala la foc mic, spre mediu și se fierbe supa, eventual cu capacul pus pe jumătate, pe oală.

Când găluștele au fiert, se condimentează supa cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.

Ingrediente Supa de gaina, cu galuste de gris

Pentru supă: carne de găină

2 aripi

coșul pieptului

spatele

3 morcovi

2 pătrunjei

1 felie de țelină

1 ceapă galbenă

4-5 căței de usturoi

sare

piper

Pentru găluște:

4 ouă

9-10 linguri de gris

sare

piper

Pentru servit:

1 legătură de frunze de pătrunjel

Categorii