Supa de rosii cu conopida
Reteta culinara din categoria Supe. Specific Romania. Cum sa faci Supa de rosii cu conopida
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Supa de rosii cu conopida
Intotdeauna mi-a placut aspectul de conopida, dar am gatit si am mancat relativ tarziu o leguma atat de interesanta, pentru ca in general ma apuc de ceva nou si abia dupa ce am gasit o reteta din care am aflat secretul gatitului ei am inceput sa fac. Apreciez din ce în ce mai mult. Zilele trecute, când făceam la cumpărături pentru iarnă în piața angro, am văzut o mulțime de conopidă care arăta grozav și am ales una pe care am vrut să o gătesc cu smântână la cuptor. Până la urmă, pentru că tocmai se terminase supa, am făcut această ciorbă, după un model de pe net, care m-a atras. Așa că am folosit ultimele două sticle de suc de roșii din producția de anul trecut. După modul de preparare, aș spune că preparatul este de fapt o ciorbă, dar din respect pentru modelul de la care am plecat i-am numit și „ciorbă” așa cum am găsit-o. Conform rețetei găsite, puteți folosi ca bază o supă de carne, dar eu am preferat să o las în întregime cu legume, bună pentru zilele de post. Așa că, m-am abătut puțin de la rețetă, pentru a fi pe măsura gusturilor și ideilor mele. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă gustoasă, dulce-acrișoară.
1 conopida mare 4 morcovi 2 patrunjel 1 felie de telina 1-2 cepe galbene 4-5 catei de usturoi 2 rosii 1 litru de suc de rosii 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui sare piper cimbru ierburi de grădină 1 legatura de frunze de patrunjelSe curăță rădăcinile, se spală, apoi se iau doi morcovi, cu pătrunjel și țelină, se taie și se fierb cu 2 litri de apă. Când se formează spumă, aceasta este colectată și aruncată. Adăugați apă fierbinte când este necesar.
Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se caleste usor in ulei suficient si la foc mic pana se inmoaie. Cei doi morcovi rămași se pun pe răzătoare și se prăjesc cu ceapă, tot la foc mic. Se spala rosiile, se taie cubulete si se adauga in tigaia cu ceapa si morcovii rasi. Se lasa la foc mic pana incepe sa scada sucul lasat de rosii. Se adauga apoi 150 ml apa si se lasa putin pe foc, pentru ca legumele sa patrunda bine.
Se curata usturoiul, se spala si se toaca.
In timp ce legumele fierb, conopida se dizolva in buchete, se spala bine in cateva ape, apoi se fierbe in apa clocotita cu sare timp de 5-7 minute. Cand conopida a fiert, luam buchetele cu o spatula si le asezam pe o farfurie.
Cand legumele din oala sunt aproape fierte adaugam cele calite, usturoiul tocat si sucul de rosii. Se mai fierbe supa la foc iute încă 5-6 minute, apoi se condimentează, după gust, cu: sare, piper, cimbru și ierburi de grădină.
Se presara patrunjel tocat pregatit in prealabil, se ia oala de pe foc, se pune capacul si dupa 10 minute de "odihna" supa se poate servi in farfurii unde au fost puse buchetele de conopida fierte.
Dacă doriți, puteți adăuga ciorchinii de conopidă fiartă în oala de ciorbă pentru ultimele două minute de fierbere.
Ingrediente Supa de rosii cu conopida
1 conopidă mare
4 morcovi
2 pătrunjei
1 felie de țelină
1-2 cepe galbene
4-5 căței de usturoi
2 roșii
1 litru de suc de roșii
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
sare
piper
cimbru
ierburi de grădină
1 legătură de frunze de pătrunjel